HIKING’İN YENİ KURALLARI

Her mevsim için ayrı ayrı hazırladığımız bu tavsiyelerle yolların efendisi olun.

doga-yuruyusu

Çanta hazırlama konusunda ustalaşmış olsanız bile, her mevsimin şartlarının farklı olduğunu bilmelisiniz. Size vereceğimiz bu hiking tavsiyeleri sayesinde, doğa yürüyüşlerinde yılın 365 günü içiniz rahat olacak.

YAZ

Güneş yağına yüklenin

National Outdoor Leadership School’dan Marco Johnson, “Güneş ışınlarına maruz kalmak, sadece güneş yanığına neden olmaz; aynı zamanda yorgunluk ve dehidrasyona da yol açar.” diyor. Onun önerisi, terleme ile etkisini kolayca yitirme tehlikesi barındıran güneş kremlerinden ziyade, güneş yağları kullanmanız yönünde. Sadece sabah kullanmanız da yeterli olmayabilir. Eşit dozlarda, her 2 saate bir uygulayın ve güneş gözlüğünüzü yanınızdan asla eksik etmeyin.

Sıvı desteği

Sıvı ve elektrolit seviyenizi korumak için ağzınızın kurumasını beklemeyin.Sıcak havalarda, her saatte yaklaşık 250 ml sıvı kaybedersiniz. Sıcaktan kavrulduğunuzda ise vücudunuz zaten dehidre olmuştur. Dehidrasyon ne kadar artarsa, vücudunuz kendisini soğuma konusunda o kadar başarısız olur.

Outward Bound’da program direktörlüğü yapan Shawn Forry, hiking yaparken, çoğu iklim koşulunda, gün içerisinde 3-4 litre su tüketmeniz gerektiğini söylüyor. Doğa yürüyüşünüzü çöl gibi aşırı sıcak yerlerde yapıyorsanız, günlük su tüketiminizi 6-8 litreye çıkarmanız gerekecek. Uzun ve zorlu bir yürüyüşe çıkacaksanız, haritada su kaynaklarını önceden belirleyin ve su stoğunuzu bu sayede yenileyin.

Ani hava değişimine dikkat

Yazın havanın her daim güneşli olacağını düşünerek hareket etmeyin. Ani hava değişimleri ya da fırtınalar canınızı sıkabilir. Yola koyulmadan önce hava durumunu mutlaka kontrol edin.

 

SONBAHAR

Sakatlıklar başınıza dert açmasın

Sonbahar mevsiminde hiking yapan insan sayısı azalır. Kalabalıktan sıyrılmak ve tek başınıza kalabilmek için güzel bir zaman. Fakat sakatlık yaşarsanız, size uzanabilecek yardım elleri de azalır. Yanınızda mutlaka ilk yardım malzemeleri barındırın. Ayrıca, yürüyüşünüzden mutlaka birilerini haberdar edin; gideceğiniz yerleri ve muhtemel dönüş zamanınızı bildirin.

Yırtıcılara dikkat

Hayvanlar kışa hazırlık yaptıkları için ortalıkta daha fazla görünürler. Yırtıcı hayvanlara karşı daha dikkatli olmanız gerek.

Her hava koşuluna karşı hazırlıklı olun

Doğa yürüyüşleri için sonbahar elverişli bir mevsim. Doğa renkten renge bürünüyor, nem azalıyor. Fakat sonbaharda hava durumu hakkında tahminde bulunabilmek de güçleşiyor. Bir an güneş açarken, bir an yağmur bastırabiliyor, hava sıcaklığı aniden değişebiliyor. Her hava koşuluna karşı önceden hazırlıklı olun. Yola çıkmadan önce yolların durumuna göz atın.

KIŞ

Kuru kalın, hayatta kalın

Kat kat pamuklularla yola koyulursanız, terlemeniz de kaçınılmaz olur. Buradaki sorun, pamukluların ıslandıkları taktirde yalıtım özelliklerini kaybetmeleri ve vücut ısınızın kolaylıkla düşebilmesine yol açabilmeleri. Hiking’in ustaları bu nedenle nefes alabilen, kendilerini sıcak tutan yünlü ya da sentetik kıyafetler tercih ediyorlar. Bu sayede bedenlerini kuru ve sıcak tutuyorlar. Üstelik kat kat giyiniyorlar. Bu da hava sıcaklığına göre bir kat daha giyinmelerine ya da bir kat kıyafeti çıkarmalarına yardımcı oluyor.

Geceyi de hesaplayın

Kışın yolda kalmanız, hava koşullarından ötürü daha kolay. Yürüyüşünüzü kısa tutacak olsanız bile her koşula hazırlıklı olun. Vücudunuzu sıcak tutacak yedek kıyafetlere, küreğe, haberleşme cihazına ve  yalıtımlı uyku tulumuna ihtiyacınız olacak.  Ayrıca, ateş hayatınızı kurtarabileceği için, her an ateş yakmanızı sağlayabilecek ekipmana da sahip olmalısınız.

Hipotermi semptomlarını öğrenin

Hipotermi birkaç dakika ya da 1 saat içerisinde oluşabilir. Semptomları arasında titreme, düşük nabız ve ciltte soğuma bulunur. Fakat bunlar, açık semptomlardır. Gizli semptomları arasında bulunan konuşma güçlüğü, tökezleme ya da hissizlik gibi yorgunluk belirtileri ile kolayca karıştırılabilenler de sayılabilir. Eğer hipotermi belirtileri oluşursa, üzerinizdeki ıslak kıyafetlerden kurtulun, sıcak bir şeyler için, yüksek kalorili besinler tüketin ve ateş yakın.

İLKBAHAR

Bir köprü bulun

Dereler, ırmaklar, eriyen kar suları ya da bahar yağmurları…Sudan geçerken, mümkün olan her defasında köprü kullanmaya çalışın. Eğer bir köprü yoksa, güvenli bir bölgeden geçiş yapmaya çalışın ve baton kullanarak dengenizi sağlayın.

Otobur hayvanlara dikkat edin

İlkbahar mevsiminde otobur hayvanlar, yavrularını korumak adına tehlikeli olabilirler. Böyle bir hayvanla karşılaştığınızda, yavaşça uzaklaşın ve yola tekrar koyulmadan önce hayvanın gözden kaybolmasını bekleyin.

Yolunuzu bilin

Mevsimsel değişimlere bağlı olarak patikalar gözden kaybolabilir ya da çalılıkların altında kalabilirler. Daha önce kullandığınız yolları hatırlamaya çalışın, haritanıza sadık kalın.

ÇANTANIZI HER MEVSİM İÇİN HAZIR TUTUN

Doğa yürüyüşü yapanlar, yollara mümkün olduğunca hakim olmaya çalışırlar ve güvenliklerinden kendilerinin sorumlu olduğunun bilincindedirler. Bu güvenliği sağlamak ve ister uzun ister kısa olsun, tüm yürüyüşlerinizden keyif almak için bu listeyi yanınızdan ayırmamaya çalışın. Her bir ekipmanın nasıl kullanılması gerektiğini de iyi biliyor olmanız gerek tabii. Çantanızda mutlaka bulunması gerekenler:

  1. Topografik harita
  2. Pusula
  3. Fener (yanında yedek batarya ve ampul ile birlikte)
  4. Bol yiyecek ve içecek
  5. Yedek kıyafetler
  6. Güneş yağı ve güneş gözlüğü
  7. Çakı
  8. Kibrit
  9. Yangın başlatıcı
  10. İlk yardım kiti

BENZER YAZILAR