1 DAKİKASI 60 DAKİKANIZI ÇALIYOR

Yatağa telefonla girmek mi? Bir daha düşünün…

yatak-telefon

Bunu duymaktan bıktınız, biliyoruz. Ama tekrar söyleyelim: İyi bir uyku istiyorsanız, yatağa girerken telefonunuzu bırakmanız gerekiyor. Sinir bozucu ama gerçekler böyle.

Telefonun uyku üzerindeki etkilerini biliyorduk. Fakat University of California tarafından yapılan ve PLOS ONE‘da yapılan bir araştırma, işin bir diğer boyutuna odaklandı: Yatakta telefonla geçirilen sürenin, uyku süresi üzerindeki etkilerini ölçmeyi hedefledi. Bunu yaparken de insanlara sormak yerine, ironik bir şekilde bir telefon uygulamasından faydalandılar.

Söz konusu uygulama sayesinde, insanların telefonları ile ne kadar zaman geçirdikleri ölçüldü. Çalışmanın yazarlarından tıp öğrencisi Matthew Christensen, insanların telefonları ile geçirdikleri sürenin hesaplanmasının zor olduğunu söylüyor. O yüzden de bilim insanları bu çalışmada bir uygulamadan yararlanmışlar. Uygulama, telefon ekranı açıldığı anda devreye giriyor, kişinin telefonunda yaptığı aktivitelere aldırmaksızın süreyi kaydediyor. Ekranın kapalı olduğu zamanlar ise hesaplanmıyor. Çalışmada, bu uygulama 650 insanda uygulanmış ve kişilerin saat başı ortalama 3.7 dakikalarını telefonları ile geçirdikleri saptanmış.

Ardından, katılımcılara uyku alışkanlıkları sorulmuş. Gün içerisinde telefonla geçirdikleri süre uzun olan kişiler, az ve kötü uyuduklarını belirttiler. Ayrıca uykuya dalmaları daha uzun sürüyordu. Burada asıl ilginç olan şey ise dakikaların bile uyku konusunda çok büyük farklar yaratıyor oluşuydu. Gün içerisinde ortalama telefon kullanım süresindeki 1 dakikalık artış, insanların uykularından 60 dakika çalıyordu!

Bunun nedeni, telefon ekranından yayılan ışığın beyin üzerinde yarattığı etkiler olabilir. Işık nedeniyle “aklı karışan” beyin, uykuya dalma konusunda güçlükler yaşıyor.

Uykunuzu ve sağlığınızı garanti almak adına, ekran başında geçirdiğiniz süreyi azaltın. Yataktan 1-2 saat önce elektronik aletlerle (tablet, telefon, bilgisayar, televizyon vb) vedalaşın.

 

BENZER YAZILAR