AYRILMA ZAMANININ GELDİĞİNİN 1 NUMARALI İŞARETİ

Zor zamanlardan mı geçiyorsunuz; yoksa ilişkiniz zaten çoktan bitmiş miydi? Aradaki farkı aydınlatma zamanı…

ayrilik-ask-acisi

Eski aşklarınıza dönüp baktığınızda, mutlaka olması gerekenden çok daha uzun süren, saçma bir ilişkinizin olduğunu görürsünüz. Herkes böyle. Yalnız değilsiniz. Portekizli araştırmacıların yaptığı bir araştırma, bu meseleyi ele alıyor ve niçin kötü bir ilişkiye saplanıp kaldığımızı açıklıyor.

İktisat 101 derslerinden batık maliyet yanılgısını hatırlarsınız. Bu teoriye göre, bir şeye ne kadar para ve zaman yatırırsanız, ondan vazgeçmeniz de o kadar zor olur. Rasyonel bir karar aldığınızı düşünebilirsiniz; fakat aslında kaybettiklerinizin ileride size çok daha iyi şeyler getireceğini göremeyecek kadar duygusal olabilirsiniz.

Araştırmaya göre, aynısı aşk hayatınız için de geçerli. İnsanlar bir ilişkiye fazla emek, zaman ve para harcadığı zaman, ilişkide mutsuz olsalar bile sonlandırmaları zorlaşıyor.

Diğer bir deyişle, çiftler eğer yıllardan bu yana beraberlerse, çocukları varsa ya da evlerini birlikte aldılarsa, denk mutsuzluğa sahip olan, ancak daha kısa süredir birlikte olan çiftlere kıyasla ilişkiyi sürdürme konusunda daha ısrarcı oluyorlar.

Araştırmanın bir diğer bulgusu ise mutsuz ilişkilerde erkeklerin kadınlara kıyasla daha fazla kalmaya eğilimli olmaları. Kadınlar ise ayrılığa daha yatkınlar.

New York City’de aile ve evlilik danışmanlığı yapan Megan Close, kendisine danışan çiftlerde her daim bu sorunla karşılaştığını söylüyor. Duygusal ihtiyaçlardan çok zamanın ve kredi kartı ekstrelerinin çetelesini tutmak, genellikle fazla çalışmaya, ayrı geçirilen zamanların artmasına ve yasak aşklara davetiye çıkarıyor.

Bizler mazoşist olduğumuzdan da kaynaklanmıyor bu durum. İnsanlar, birlikte yaşamak için varlar. Uzun süreli bir ilişkiyi sonlandırmak da zor bir mesele.

Eğer bir ilişkiyi sonlandırmayı düşünüyorsanız, ilişkide bir şeyleri düzeltmek adına harcadığınız emeklerinizin işe yarayıp yaramadığına bakın. Belirli konularda aranızda uzlaşı sağlamanıza rağmen işler iyi gitmiyor ve ilişki yürümüyorsa, artık o ilişkiye nokta koyma vakti gelmiş demektir.

Dönün ve hayatınızdaki her şeyi gözden geçirin. Sizi mutlu eden şeyler arasında ilişkiniz bulunuyor mu diye sorgulayın. Eğer iş hayatınızda ya da arkadaşlarınızla her şey iyi gidiyor, fakat ilişkiniz bir türlü yürümüyorsa, ilişkinizi sonlandırma konusunda eliniz daha kuvvetli olacaktır.

Değişiklikler zordur; işleri karıştırır ve sizi üzer.

Fakat ilişkinize dürüstçe, objektif bir şekilde bakmak, işin ilk adımı. Tabii ki ayrılıklar ya da boşanmalar berbat şeyler; fakat geçirdiğiniz onca zamanın hatırı var diye ya da tatil rezervasyonlarınızı önceden yaptırdınız diye bir kötü bir ilişkiye mahkum kalacak da değilsiniz.

Kendinizle cesurca yüzleşmekten korkmayın. Çünkü korku ruhu kemirir.

BENZER YAZILAR