SÜT ÜRÜNLERİ TÜKETİNCE NEFESİNİZ BERBAT MI KOKUYOR?

Kötü nefes kokusunun çözümünü bu satırlarda bulacaksınız…

peynir-kokusu

Süt içtiniz. Ya da peynir yediniz. Şans bu ya, akşam da yeni birisiyle buluşacaksınız. Ama nefes kokunuz tüm havanızı söndürüyor. Muhtemelen dünyanın en kötü randevusu için geri sayımdasınız.

Nedir bu ağır nefes kokusu?

İlk önce, düşmanınızı yakından tanımalısınız.

Siz muhtemelen farkında değilsiniz; fakat ağzınız, teknik olarak sindirim sisteminizin bir parçası. Çiğnemek ise sindirimin ilk basamağı.

American Academy of Pediatrics’ten Ağız Sağlığı Uzmanı Dr. David Krol, ağzınızın içerisindeki dokularda ve yemek artıklarında milyonlarca bakterinin dolandığını, kötü kokunun nedeninin de bu olduğunu söylüyor.

Bu küçük mikroplar laktoz, protein ve lipid gibilerini sindirmeye çalışırken, bazı zamanlarda ortaya fazla hidrojen sülfit çıkarırlar.

Peynir tüketmenizin ardından ağzınızda oluşan çürük yumurta benzeri kokunun nedeni de budur.

Peki bu konuda ne yapabilirsiniz?

Her ne kadar kokuyu tamamen ortadan kaldıramasanız da, asıl sorumluları, yani gram negatif bakterileri hedef alarak kokunun aromasını kontrol etmeniz mümkün.

 

Bu bakteriler, diş etlerinin alt kısımlarında, diş ile diş eti arasında kalan yerlerde ve dilinizin arasında yuvalanır. Ağız gargarası ise bu konuda işe yaramaz. Hatta, durumun daha da kötüleşmesine yol açar.

 Ağız gargarası, ağızdaki tüm bakterileri (yani sadece kötü kokuya neden olanları değil) öldürür. Bu da nefesinizin daha da kötü kokmasına yol açabilir.

Gram negatif bakterilerden kurtulmak için, Dr. Krol’un önerisi, dişlerinizi florürlü diş macunu kullanarak günde en az 2 kere fırçalamanız yönünde. Nefes kokunuz abartılı boyutlara ulaşıyorsa, bunu her öğünün ardından yapmalısınız.

Dilinizi fırçalamayı da unutmayın. Dişlerinizi fırçalarken, bu bakterilerin ağzınızda yerleştikleri yerleri atlamayın. Diş ipi kullanımı da işe yarayacaktır.

Ağız hijyeninizi genel olarak koruma altına alırsanız, nefes kokusu problemini de aşarsınız. Böylece peynir yemekten de mahrum kalmamış olursunuz.

 

BENZER YAZILAR