ZAYIFLAMA AÇISINDAN ÖĞLE YEMEĞİ İÇİN EN KÖTÜ SAAT

Fazla kilolardan şikayet ediyorsanız, öğle saatlerinde gözünüzü saatten ayırmayın.

ofis-yemek

Fazla kilolarınızdan kurtulmak istiyorsunuz ve bunun için de öğle yemeklerine dikkat etme gayretindesiniz. Fakat her defasında bir şekilde öğle yemeğini geç saatlerde yiyorsunuz. Kötü zamanlamanız, zayıflama mücadelenize taş koyuyor.

American Journal of Clinical Nutrition‘da yer alan yeni bir araştırmada, zayıflama programlarının, İspanya’da yaşayan 12.000’den fazla obez ve aşırı kilolu insanlar üzerindeki etkileri ele alındı. Elde edilen bulgulara göre, öğle yemeklerinin 15:00’dan yenilmesi, zayıflama çabalarına zarar veriyor.

Çalışmada, insan hücrelerinde bulunan ve tüm vücutta hareket ile yağ yakımı konularında kritik rol oynayan perilipin adlı protein spesifik bir şekilde ele alınmış. Söz konusu proteinin özel bir genetik türüne sahip olan kişilerin, öğle yemeklerini 15:00’dan sonra yemeleri durumunda, öğle yemeğini bu saatten önce yiyenlere kıyasla daha az kilo verdikleri gözlemlenmiş (Diğer genetik varyasyonlara sahip olanlarda aynı sonuçlara rastlanmamış.).

Bu çalışmada her ne kadar spesifik bir genetik yapıya sahip olan kişilere odaklanılmış olsa da, International Journal of Obesity‘de 2013 yılında yayımlanan benzer bir çalışmada da öğle yemeklerinin geç saatlerde yenilmesi ile zayıflama konusundaki başarısızlık ilişkilendirilmiş.

Peki öğle yemeği zamanlamanız, zayıflama hedeflerinizi niçin sabote ediyor? New York Obesity Nutrition Research Center’da yaşam tarzı davranışlarının kilo kontrolü üzerindeki etkilerini araştıran, Columbia Üniversitesi’nden Marie-Pierre St-Onge, tıpkı uykulu olmak gibi açlığın da sirkadiyen ritm tarafından düzenlendiğini belirtiyor.

“Metabolizma, kişiden kişiye değişiyor ve sirkadyen ritm ile ilişkili olan yemek zamanlaması da zayıflamayı etkileyebiliyor.”

Sirkadyen ritm, aynı zamanda insülin salgısını da kontrol ediyor. Eğer vücudunuzun insüline daha az duyarlı olduğu bir vakitte yemek yerseniz, yağların mobilizasyonu ve kilo kaybı için daha da zorlanacağınız ortada.

Öğle yemeği zamanlaması her ne kadar bazı insanların bel çevrelerini etkiliyor olsa da, araştırmacılar, kahvaltı ve akşam yemeği zamanlamasının kilo verme konusunda benzer etkilere sahip olduğuna dair bir veriye ulaşabilmiş değiller.

Bunun nedeni, araştırmanın İspanya’da yürütülmüş olması olabilir. Çünkü İspanya’da günlük kalori miktarının yarısı akşam yemeğinde tüketiliyor.

Daha önce yapılan araştırmalar, öğle yemeklerini günün en büyük öğünü yapan kişilerin daha çok kilo verdiklerini ve vücut kitle indekslerinin daha düşük olduğunu kanıtlıyordu.

 

 

BENZER YAZILAR