Kalp sağlığı soru ve cevapları

Kalp sağlığıyla ilgili soru ve cevapları sizlere sunuyoruz.

*Kalp hastalıklarından korunmak için kaç yaşında kontrollere başlamak gerekir?

Olabildiğince erken. Örneğin 20’li yaşların başı ideal. “Kontrol” kelimesi sizi korkutmasın, tek yapmanız gereken kolesterol, kan şekeri ve beden kitle indeksi ölçümü…

*Tahıllı gıdaların kalbi koruduğu doğru mu?

Tam tahıllı gıdalar için evet. Haftada en az 40 dakika egzersiz yapmak, kolesterol seviyesini kontrol altında tutmak da önemli.

*Gülmenin kalbi koruduğu doğru mu?


Evet. Hatta gülümsemek bile kalp sağlığını olumlu etkiliyor. Bunun için mizah dergileri okuyabilir, komedi filmleri seyredebilirsiniz. Müzik de kalbe iyi geliyor çünkü kortizol gibi stres hormonlarının seviyesini düşürüyor. Videosu sizi güldüren şarkıları izlemek ise bir taşla iki kuş vurmak gibi bir şey…

*Kadının kalbi mi daha güçlü erkeğin kalbi mi?

İkisi de farklı ancak kadın kalbinin erkeğinkine göre stresle daha farklı mücadele ettiği artık kanıtlandı. Bu da kadınların kendilerine (daha doğrusu kalplerine) dinlenmek ve rahatlamak için özel zaman ayırması gerektiği anlamına geliyor. Aynı anda birkaç şeyi düşünmeyin, her gün en az bir saat cep telefonunuzu da kapatıp dünyadan soyutlanın, mümkünse şekerleme yapın.

*Aile geçmişimde kalp hastalığına yakalanmış hatta bu yüzden ölmüş pek çok kişi var. Beni de mi aynı son bekliyor?

Kalp hastalıkları genetik olabilir ancak iyi haber şu ki, bu hastalıkların yüzde 80’i önlenebilir. Bunun için de stresi azaltmak, düzenli egzersiz yapmak, renkli meyve ve sebze tüketmek, tam tahıllı gıdalara yönelmek, yağsız protein ve sağlıklı yağlarla dolu Akdeniz tarzı beslenmeyi sürdürmek en önemli adımlardır.

*Bazen kalp ritmim bozuluyormuş gibi geliyor. Sanki atarken tekliyor. Böyle bir şey olabilir mi?

Olabilir. Çünkü kalbin üst odacıkları çok erken kasılırsa kalp bir ya da iki atışı kaçırabilir. Bu durum teknik olarak Prematür Atriyal Kompleks (PAC) terimi ile ifade edilir ve her gün de yaşasanız nadiren de başınıza gelse çoğunlukla zararsızdır. Ancak baş dönmesi ya da sersemlik gibi belirtilerle birlikte ortaya çıkıyorsa acilen bir doktora başvurmanız gerekir çünkü bu, çok daha ciddi bir kalp probleminin belirtisi olabilir.

*Yoğun bir iş hayatım var ve adrenalin yüklü sporları, eğlenceleri seviyorum. Bu durum kalbime zarar verir mi?

Stres hormonları olan kortizol ve adrenalin vücutta kronik şekilde yüksek olursa damarların daralmasına ve kan basıncının yükselmesine yol açabilir. Bazı durumlarda adrenalin seviyesindeki ciddi artış göğüs ağrısı, terleme, nefes darlığı ile birlikte yalancı kalp krizini bile tetikleyebilir. Bu durum kalıcı bir hasar bırakmasa da biraz sakinleşip yavaşlamanız gerektiği yolunda ciddi bir uyarıdır.

*Genellikle az uyuyan, uykuda geçen zamana acıyan biriyim. Uykusuzluk kalbime zarar verir mi?

Evet. Çünkü uyku eksikliği kalp hastalıkları riskini artırır. Günlük uyku ihtiyacınız ise 7-8 saat civarındadır. Hayatınızı ve uykunuzu bu ihtiyacınız doğrultusunda yeniden düzenlemeniz gerekir.

*Eskiden egzersiz yapmak için koşardım ama şimdi buna vaktim yok. Egzersiz yerine geçebilecek ne yapabilirim?

Başka bir bedensel egzersiz elbette. Yüzebilir, bisiklete binebilir hatta bir köpek sahiplenip onunla yürüyüşlere çıkabilirsiniz. Egzersiz ilaçtır ve hareket etmek kalbinizi güçlendirir.

BENZER YAZILAR