Kalbiniz için egzersiz, bitter çikolata, kırmızı şarap, sebze, tam tahıllı gıdaların yararlı olduğunu biliyorsunuz.
Buna karşılık stresten, fazla şeker ve tuzdan uzak durmanız gerektiğini de öğrendiniz. Bunlar temel bilgiler kategorisinde ele alınabilir. Aşağıda yer alanlar ise yeni gerçekleştirilen bazı bilimsel araştırmaların sonucunda kalbinize nelerin yaradığını ve nelerin yaramadığını gösteren bir liste…
Kalp için yararlı olan şeyler
İyimserlik: Neşeli bir yapınız varsa, kalp hastalıklarına yakalanma riskinizi düşürüyorsunuz demektir. Bu, özellikle de ailenizde kalp hastalığı hikâyesi varsa son derece önemli. Çünkü keyifli bir ruh hâli kalbinizi tehdit eden strese karşı iyi bir kalkan!
Çay: Hem yeşil hem de siyah çay çeşitleri kötü kolesterolü (LDL) düşürmeye yardımcı olabiliyor. Ayrıca çay içmek damar fonksiyonlarını da iyileştiriyor. Tek şart, şişelenmiş ya da kutuda satılan hazır çayları tüketmekten kaçınmak, onun yerine kendi çayınızı hazırlamak.
Magnezyum: Kalbinizin atması için çok önemli bir rol oynayan bu mineralden her gün fazladan 200 mg daha almaya çalışın. Böylece kalp hastalıklarına yakalanma riskinizi yüzde 22 oranında azaltabilirsiniz. Tam tahıllı gıdalar, kuru yemişler ve yeşil yapraklı sebzeler gibi magnezyum kaynaklarını da besin listenizden eksiz etmeyin.
Happy Hour: Dozunda alkol tüketimiyle ani kalp krizine bağlı ölüm riskinin yüzde 30-40 oranında azaldığı biliniyor. Ancak dikkat; bu “dozunda” tanımı sadece bir kadeh (hatta daha az) alkol için geçerli. Bu gerekçenin arkasına sığınıp alkol alımını yükselttiğinizde tam tersi etkiyle karşılaşacağınızı unutmayın. Burada önemli olan şu: Daha önce hiç alkol kullanmadıysanız, kalp sağlığınız için başlamanıza gerek yok!
Kalp için zararlılar listesi:
Sürekli Gürültü: Kalabalık bir havaalanı ya da trafiğin hiç eksik olmadığı bir caddeye yakın bir noktada yaşıyorsanız kalp hastalıkları riskiniz yükseliyor demektir. Uzmanlar, gürültü kirliliğinin stres seviyesini yükselttiğini, bunun da yüksek tansiyona yol açtığını belirtiyor. Öte yandan gürültülü bir noktada yaşamak zorundaysanız kulak tıpası kullanabilirsiniz.
Hormonal Düzensizlik: Östrojen ya da testosteron hormonu düzensizliği olan kadınların kalp krizi geçirme riski, böyle bir sorunu olmayan kadınlara göre yedi kat daha fazla. Eğer kendinizde regl düzensizliği, ani kilo artışı ya da aşırı tüylenme gibi sorunlar ortaya çıktığını fark ederseniz, hemen bir doktora başvurun.
Hava Kirliliği: Araştırmalara göre soluduğumuz havayı temizleyebilirsek kalp yetmezliği nedeniyle hastaneye kaldırılan kişi sayısında yılda 8 bin azalma olacağı tahmin ediliyor. Kirli havada nefes almak damar tıkanıklığına yol açıyor. Mümkünse şehir dışına taşınmak en iyi çözüm.
Öfke ve Gerilim: Tabii ki herkes gibi siz de zaman zaman sinirden köpürüyorsunuz. Ancak sürekli kızgın bir ruh hâli içinde olmak ve sürekli gergin bir halde ortalıkta dolanmak kalbinizi çok zorlar. Kalp krizi riskiniz de öfke patlaması yaşadıktan sonraki iki saat boyunca yüzde 2 ila 4 oranında artar. Bunun sebebi ise damarları daraltan kortizol ve adrenalin hormonlarının vücutta aşırı derecede yükselmiş olmasıdır. Sakin olmaya çalışın.