NE KADAR YEDİĞİNİZ NE KADAR AÇ OLDUĞUNUZA BAĞLI OLMAYABİLİR

Yeni yapılan bir araştırma, aç olmasanız bile o pizza dilimini yiyeceğini iddia ediyor.

 ince pizza

Karnınızı doyurup acıkmayacak kadar kadar lif ve protein tükettiğinize titizlikle dikkat ediyorsunuz. İştahınız kontrolden çıkmasın diye de uzun süre aç kalmamaya çalışıyorsunuz. Aynı zamanda vücudunuzun açlık sinyallerine kulak veriyorsunuz. Çünkü gerçekten aç hissetmeniz, gerçekten de bir şeyler yemeniz gerektiğini gösteriyor, değil mi?

Fakat öyle görünüyor ki, ne proteinler, ne sebzeler ne de tam tahıllılar sizi o pizza dilimini yemekten kurtaramıyor. Vücudunuz sizi yanıltarak, hiç ihtiyacı olmasa bile koca bir paket çikolataya ihtiyacınız olduğunu söyleyebiliyor. Peki niçin iştah kontrolümüz konusunda bu kadar karamsarız? Critical Reviews in Food Science and Nutrition’da yayımlanan yeni bir araştırmanın bulgularına göre, iştahınız, gerçekte ne kadar yemek yiyeceğini belirlemiyor.

Söz konusu araştırmada iştah ve kalori tüketimi üzerine yapılmış 462 çalışma mercek altına alınmış. Çalışmaların büyük çoğunluğunda ise kişilerin ifade ettikleri açlık seviyelerinin, aynı kişilerin kalori tüketimleri hakkında bir öngörü sağlayamadığı görülmüş. Hatta, çalışmaların sadece %37’sinde iştah ile müteakip enerji alımı arasında kesin bir bağlantı ortaya konulabilmiş.

University of Sheffield’dan araştırmanın yazarı Bernard Corfe, “Örneğin, iştahınızı bastırmasını ve sizi uzun süre tok tutmasını umduğunuz bir öğün yiyebilirsiniz; fakat sonrasında fazla miktarlarda kalori almaya devam edebilirsiniz.” diyor.

Dahası, araştırmanın yazarlarına göre, ele alınan araştırmaların sadece %6’sında kişisel iştah beyanları ile kalori tüketimi arasında direkt istatistiksel analiz yapılmış ve bu %6’lık kısmın sadece yarısında iştah ile besin tüketimi arasında bağlantı ortaya konulabilmiş.

Son söz: Besin tüketimi işe iştah arasındaki ilişkiye dair kanıtlar eksik olduğu gibi, yemek yerken bedenimizde nelerin olduğunun aydınlatılabilmesi için de daha fazla araştırmaya ihtiyacımız var. Çünkü besin tüketimimiz üzerinde çevrenin, sosyal faktörlerin ve besin zamanlamasına dair yetiştirilme alışkanlıklarımızın da rolü olabilir.

BENZER YAZILAR