15 dakikada kaslarınızı büyütün

Hipoksi odaları elit atletlerin tekelinden çıkıyor; yakında spor salonunuzda siz de bir tane görebilirsiniz. 

Yüksek irtifadaki düşük oksijen seviyesini taklit etme prensibiyle çalışan hipoksi odaları, dayanıklılığınızı artırmayı ve kalori yakımınızı bir üst seviyeye çıkarmayı vadediyor. Yakın zamanlı yeni bir araştırma ise hipoksi odalarının kuvvet kazanımlarınızı da ivmelendireceğini iddia ediyor: Oksijen seviyelerini azaltmak büyüme hormonu seviyelerinizi artırmanın en hızlı yolu olabilir, yani odanın faydalarını içinize çekerek yağsız uzun mesafe koşucularını kas yarışında geçebilirsiniz.

Spor bilimciler, teste katılanların aynı antrenmanı bir kez yüzde 21’lik oksijen oranıyla “normal” bir atmosferde ve bir kez de sadece yüzde 13’lük oksijen oranıyla 3,7 km’lik bir yüksekliğe denk olan daha ince bir atmosferde olmak üzere iki kez tekrarlamasını istedi. 15 tekrardan beş set bench press ve leg press yapan katılımcılar, bu egzersizleri bir tekrar maksimumlarının yüzde 50’siyle yaptı ve set aralarında 60 saniye dinlendi. Katılımcılar yorgunluk seviyelerinde herhangi bir fark olduğunu belirtmezken – bu da aynı iş yükünü aynı eforu göstererek tamamlayabildikleri anlamına geliyordu – kanlarındaki HGH oranı (büyüme hormonu) hipoksi odasında antrenman yaptıklarında en yüksek seviyeleri gördü.

HGH bir kez salındığında, karaciğerinizi kas dokularının büyümesi ve onarımından sorumlu IGF-1 üretmesi için tetikliyor. Odaya girerken yanınıza bir halter alın ve maksimum fayda için 15 dakika boyunca deadlift ve squat gibi büyük bileşik kaldırışlar yapın. Deniz seviyesine geri döndüğünüzde yüksek kuvvet seviyeleri elde etmiş olacaksınız.

BENZER YAZILAR