Çocuklarda kaygı bozuklukları

Çocuklardaki kaygı bozukluğunun belirtileri yetişkinlerdekine benzese de bazı farklılıklar da gözlemlenebiliyor. 

Genel kaygı bozukluğu

Dersler, notlar, aile içi ilişkilerle ilgili yaşadığı kaygılar çocuğun mükemmeliyetçi olmasına, bu uğurda kendine karşı zalim davranmasına ve sürekli başkalarından duyacağı övgülere muhtaç olmasına yol açabilir.

Obsesif-kompülsif bozukluk

Farkına bile varmadan istenmeyen, kabul edilemez davranışlar sergiler; takıntı derecesinde törensel rutinleri vardır. Erkek çocuklarında 10 yaş civarında ortaya çıkarken kız çocuklarında ergenlikle birlikte gözlenir.
Panik bozukluk: Çocuğunuz, bir ay gibi kısa bir sürede en az iki kez ve ortada herhangi bir neden yokken kontrolü kaybetmiş ya da aklını yitirmiş gibi davranıyorsa panik bozukluk yaşadığını düşünebilirsiniz.

Travma sonrası stres bozukluğu

Bu tür kaygı bozukluğu çocuklarda genellikle yaşadıkları bir travma sonrası gelişir. Bu çocuklar yoğun korkular ya da kaygılarla mücadele eder. Hemen hepsi zaman içinde ya tamamen duyarsızlaşır ya da aşırı sinirli hale gelir. Belli yerler, belli insanlar ve belli davranışlara karşı nedensiz ve anormal tepki verirler, sonrasında da bunlardan kaçınma eğilimi gösterirler. Travma sonrası stres bozukluğu çocuklarda genellikle travmaya neden olabilecek bir olaya (anne ya da babanın ölümü, kazada yaralanması vs.) tanık olmalarından sonra gözlemlenir.

Ayrılık kaygısı bozukluğu

Genellikle 18 yaşından küçük çocuklarda görülür. Evinden veya bağlı olduğu kişilerden ayrılmayla ilgili yersiz kaygılardan oluşur. Sevdiği kişilerin başına bir şey gelmesi veya bu kişileri kaybetme korkusu olarak kendini gösterir. Kaybolma, kaçırılma korkuları, evde tek başına kalamama, yalnız uyumayı reddetme gibi belirtileri vardır. Ayrılma ile ilgili kâbuslar görür. Aynı nedenle huysuzluk, ağlama, yalvarma, depresyon, apati ve ayrılık gündeme geldiğinde fiziksel şikâyetlerle kendini belli eder. 7-10 yaş arası çocukların yüzde 4’ünde ayrılık kaygısı bozukluğu vardır.
Sosyal kaygı bozukluğu: Ya da sosyal fobi… Toplum içinde ve topluluk karşısında yoğun korku olarak kendini belli eder. Öğretmen ya da arkadaşları seslendiğinde bile bu korku başlar. Derslerdeki başarısızlığın gizli nedenlerinden biridir.

Seçici dilsizlik

Çocuğun evinde, aile veya akrabalarının yanında, özetle kendini rahat ve güvende hissettiği ortamlarda konuşup okul, arkadaş çevresi, oyun ortamı gibi sosyal ortamlarda konuşmaması ile ilgili kaygı bozukluğudur. Eğitim ve kariyerle ilgili başarısını olumsuz yönde etkiler ve sosyal iletişimini bozar. 3-8 yaş arasında tanısı konabilir ve yüzde 1 gibi nadir rastlanan bir bozukluktur. En az bir ay, en çok birkaç yıl sürebilir.
Özel fobiler: Belli bir şeye (köpek, örümcek vb.) veya belli bir duruma (uçmak, yükseklik vb.) karşı duyulan korkunun neden olduğu kaygı bozukluğudur. Söz konusu kaygıyı genellikle ağlama krizleri, kaçma, saklanma, baş ağrısı, karın ağrısı gibi belirtilerle gösterir. Yetişkinlerde de benzer fobiler olduğu halde çocuklar duydukları korkunun “mantıksız” olduğunu düşünemezler.

BENZER YAZILAR