DİŞ HEKİMİNİZ KALP SAĞLIĞINIZI KORUYABİLİR

Ağız sağlığınıza dikkat etmeniz için sonsuz sebepten biri daha.

1

Diş hekiminizi ziyaret etmekten vazgeçerseniz sıkıntı yaşanacak tek durum gülüşünüz değil: Finlandiya’da gerçekleştirilen araştırmaya göre ağız hijyeni problemli olan kişiler kalp sağlıklarına da zarar veriyorlar.

500 kişinin ağız sağlıkları ve atardamarları takip edildikten sonra ortaya çıkan sonuçlara göre araştırmacılar kanal tedavisine ihtiyacı olan kişilerin, sağlıklı dişlere sahip olanlara kıyasla akut koroner sendrom (kalp krizine sebep olabilen kalp damar tıkanması) yaşama riskinin 3 kat daha fazla olduğunu açıklıyorlar.

Eğer dişinizin merkezindeki hamurumsu dokularda bir kök ucu enfeksiyonu gelişirse kanal tedavisine ihtiyaç duyarsınız. Bu derinlere inebilen problemin kaynağı çoğunlukla zamanında tedavi edilmeyen çürüklerdir.

Araştırmacılardan Dr. John Liljestrand’a göre dişlerinizdeki enfeksiyon vücudunuzdaki farklı bölgelere de sıçrayabilir.

Buna kalbiniz de dahil: Eğer kalbinizle ilgili bir sıkıntı mevcutsa bu bakteriler endokardite (kalp içzarı iltihabı) sebep olabilir.

Dr. Lijestrand’a göre vücudunuzun bakterilere verdiği mücadele tepkisi genel sağlık sisteminizdeki iltihaplanmayı da artırabilir. Bu da kalp sağlığı olmayan kişiler için bile problemlidir.

Fazla iltihaplanma, arter ve kan damarlarında plak gelişimine yol açarak kalbinizi zayıflatabilir.

Amerikan Kalp Vakfı’na göre bu durum pıhtılaşmalara yol açarak kalp krizi ve felç gibi sorunlara yol açabilir.

Kök ucu enfeksiyonları çok yaygındır ve her yaştan kişinin sağlığını tehdit edebilir.

Sorun şu ki birçok kişi böyle bir soruna sahip olduğunun farkında değil: Çoğu durumda dişler zaten “ölü” olduğu için kan akışına sahip değildir ve bundan dolayı ağrı hissedilmez. Dr. Lijestrand’a göre tespit için X-ray’e ihtiyaç vardır.

Bu diş hekimi ziyaretlerinizin önemini daha da artırmakta. Dr. Lijestrand’a göre 6 ayda bir bu ziyaretleri gerçekleştirmelisiniz.

Bu diş hekiminizin ağız sağlığınızla detaylı olarak ilgilenmesini ve ne periyotta X-ray’e girmeniz gerektiğini anlamanızı sağlar. Dr. Lijestrand çoğunlukla senede bir kez olduğunu söylüyor.

Fakat bu medikal ve oral geçmişinizle de alakalı.

Eğer çürükleriniz ve diş eti rahatsızlıklarınız mevcutsa, sigara içiyorsanız check-uplarınız sırasında 6 ayda bir X-ray çekilmesini tavsiye ediyor.

Bu süreçte dişlerinizi günde 2 kez fırçalayarak ve diş ipi kullanarak temizlik sağlamayı unutmayın.

Bu sizi çürüklerden ve dolayısıyla yaşayabileceğiniz sağlık problemlerinden koruyacaktır.

BENZER YAZILAR