KADINLAR NEDEN ALDATIR?

İlişkiniz sallantıdaysa, başka kollara koşması an meselesi olabilir. Mike Darling’in yazısı.

1

Ashley Madison isimli çöpçatanlık sitesinin karıştığı hack’lenme skandalını duymuşsunuzdur. Evli insanların eşlerini aldatmak için partner aramaya giriştiği bu enteresan siteyi hack’leyen kişiler, tüm profil ve e-posta bilgilerini internet ortamında yayınlayınca, üyeliği olan herkesin paçaları tutuştu, kimi yuvalar bu yüzden dağıldı. Sitenin ortaya saçılan kayıtlarına bakıldığında, hesapların çoğunluğunun erkeklere ait olduğu ortaya çıktı. Var olan kadın hesaplarının bir kısmının ise site yönetimi tarafından oluşturulan sahte profiller olduğu öne sürüldü. Bu durum evli erkekleri bir nebze olsun rahatlatsa da, bu haberi hazırlamak için görüştüğümüz evli kadınlar, bize duygusal boşluğa düşen bir kadının düşünmeden aldatabileceğini gösterdi. Cinsellik üzerine araştırmalar yapan Dr. Kristen Mark, “Sadece kadınlar bizden farklı nedenlerle bizi aldatıyor. Ve bunu bizden daha gizli yürütebiliyorlar” diyor. Yani kişisel bilgilerini bir aldatma sitesinde paylaşmayacak kadar akıllılar. İçinize karınızın duygusal ihtiyaçlarını karşılayamadığınıza dair bir his doğduysa, yazımızı okusanız iyi olur. Geç kalmadan evliliğinizi kurtarabilirsiniz.

Yaş Faktörü
Avukat asistanı olan Marsha isimli kahramanımız, bir adamın eşinde isteyeceği her özelliğe sahipti: Güzeldi, akıllıydı, komikti ve yıllardır yoga yaptığı için bir erkeğin hayal gücünü zorlayacak kadar esnekti. 40’lı yaşlara merdiven dayadığı günlerde yoga eğitmeniyle yattı. Evlilik terapisti Dr. Paul Hokemeyer, “Güzelliğinin kaybolmaya başladığını düşünüyordu. Yaptığı kaçamak ona hâlâ arzulanan bir kadın olduğunu hissettirdi” diyor. İyi hoş da, her yıl milyonlarca insan yaşlandığını fark etmesine rağmen bir yabancıyla yatağa girmiyor. Marsha neden yaptı? Bir teorimiz şöyle: 2014 yılında yapılan bir araştırmaya göre, bilinçaltımızda sonu dokuz rakamıyla biten yaşlara ayrı bir önem atfediyoruz. Yaşımızın ilk rakamı değişmek üzereyken gençliğimizin farkına daha çok varıyor, zamanın akıp gittiği hissine kapıldığımızda aptalca şeyler yapıyoruz.
ÖNLEM ALIN Ajandanızı doldurun. Geçen 10 yılda neleri başarıp neleri başaramadığımızın muhasebesini yaptığımızda kasvete kapılıyoruz. O yüzden muhasebe yapan değil, bir şeyleri isteyip gerçekleştiren adam olun. Seyahat etmeyi seviyorsanız, ne zamandır ikinizin de hayalini kurduğu paraşütle atlama planını gerçekleştirin. Adrenalin ve yeniliğin heyecanıyla aranızdaki ilişki de kuvvetlenecek; aklına başka adamların gelmeyeceğine eminiz.

Para Meselesi
İkinci kahramanımız Emily (35), kocasına kızmakta sonuna kadar haklı olan bir kadındı. Kredi kartıyla harcama limitini biraz aşan Emily’nin kocası, onu küçümseyen bir tavırla gözünün önünde plastik kartı elleriyle kırıp paramparça etti. “O günden sonra nereye gidiyorsam rapor verdim, o da gittiğim yere göre bir harcama limiti belirledi” diyor. Eşi bütçe kontrolü yapayım derken, sınırı aşmış ve kabalaşmıştı. Ergen çocuğuna harçlık verir gibi eşinin harcamasını kontrol altına almak oldukça onur kırıcı bir davranış. Dr. Hokemeyer da aynı fikirde ve “Böyle bir durumda eşiniz intikam duyguları beslemeye başlar” diyor. Nitekim Emily de bu olaydan birkaç ay sonra lisedeki aşkıyla birlikte oldu.
ÖNLEM ALIN Parmak sallayıp kontrolü ele geçirmeye çalışmayın. Finans yönetimi konusunda ikinizi de sorumlu kılmak için Cep Bütçem gibi telefon aplikasyonları kullanın ve harcama sınırını aştığınızda uyarı gelmesini sağlayın.

Beyaz Atlı Prens Beklentisi
Size göre eşiniz mükemmel erkek diye bir şey olmadığını bilmeli. Ama bir adam çıkagelir, şiirler yazıp çiçekler gönderir, duygusallığıyla gözleri yaşartır. İşte bu adamlar, 30 yaşındaki üçüncü kahramanımız Sarah gibi kadınları evliliklerini sorgulamaya iter. Ancak insanlar eşlerinin kusursuz olmasını beklediklerinde ve bunu onlardan istediklerinde, uzun vadede hayal kırıklığı yaşamaya mahkum oluyorlar. Bu önemli tespit, 2014 yılında yapılan ve Journal of Experimental Social Psychology dergisinde yayımlanan bir araştırmada ortaya kondu. Sarah da yaşadığı durumu
şöyle açıklıyor: “Eşim hayatıma giren romantik adamın yanında yetersiz görünmeye başladı. Onunla yattım çünkü hayatımdaki boşlukları doldurabileceğine inandım.” Eh, bunu bir anlamda başarmış sayılır çünkü kısa süre sonra Sarah ve eşi soluğu aile mahkemesinde aldı.
ÖNLEM ALIN Ona her şeyi veremezsiniz. Öncelikle bu gerçeği siz de, o da kabul etmeli. Yine de olabileceğinizin en iyisi olmak için biraz çaba göstermeniz hiç fena olmaz. Böyle bir konuda tartışmaya başladığınızda, ilişki danışmanı Jay Heinrichs’in şu kritik önerisini uygulayın: “Kavgalar genellikle geçmiş veya şimdiki zaman çekimiyle yapılır. Siz bunun yerine gelecek zaman kipi kullanın. Örneğin akşam yemeğini kimin hazırlayacağına dair tartışıyorsanız, ‘Eğer yumurta yemeye hayır demeyeceksen, sana güzel bir sebzeli omlet yaparım’ deyin.” Beyaz atlı prens olmayabilirsiniz ama kadınını mutlu etmeye çalışan bir adam olursunuz.

Kötü Kadın Olma İsteği
Evliliği çatırdamaya başlayan 25 yaşındaki Alicia, kendini hayatı boyunca uzak duracağı cinsten kabadayı tipli bir adamın kollarında buldu. “Onunla tanıştığım an, bizim seks yapmamızın kaçınılmaz olduğunu hissettim” diyor. Nasıl yani? Akıllı kadınlar serseri tipli adamlarla nasıl birlikte olabiliyor? Araştırmacılar bu fenomeni “yumurtlama dönemi hipotezi” olarak adlandırıyor. Buna göre kadınlar yumurtlama dönemindeyken daha erkeksi, kalın sesli alfa erkeklerini veya gece yolda görse korkacağı cinsten tipleri çekici bulabiliyor. İlişkiler üzerine kitap yazan Dr.
Vinita Mehta, bunun kadınların suçu olmadığını söylüyor ve şöyle açıklıyor: “Hayatta kalma içgüdülerimiz bize bunu yaptırıyor. Maskülen genler çocukların sağlıklı bünyeye sahip olma şansını artırıyor. Daha da kötüsü, bir araştırmaya göre bir kadının beğenileri toplumsal standartların dışındaysa, gözünün dışarıya kayma ihtimali daha yüksek oluyor.”
ÖNLEM ALIN İçgüdülerini bırakıp, daha gelişmiş olan beynine hitap edin. Eğitimli, başarılı, kendine güvenen, sadık bir adam olduğunuzu ona gösterin. Dr. Mehta, belgesellerde dişi kuş için kabaran erkek kuşların yöntemini, modern yollardan izlemenizi öneriyor. İyi olduğunuz alanlardaki aktivitelere birlikte katılın. Örneğin film izlerken birikiminizi gösterin, birlikte koşmaya hatta spor yapmaya gidin. Tek gecelik bir ilişki için sizi harcamaya kalktığında iki kez düşünecek.

Daha Fazlasını İstemek
Hangi erkek birlikte dışarıya çıkarken karısının usulca kulağına yaklaşıp, “Eteğin altına hiçbir şey giymedim. Otoparkta veya restoranın tuvaletinde işimiz kolay olsun istedim” diye fısıldayıp tatlı bir öpücük kondurmasını istemez ki? Ancak gerçek hayatta her gün, bu heyecan seviyesinde yaşanmıyor. Son kahramanımız da bu gerçeği öğrenmek zorunda kaldı. Erkek arkadaşıyla her akşam sevişmek isteyen 31 yaşındaki Lisa, hevesine karşılık bulamadığı gibi, haftada yalnızca bir akşam ödüllendiriliyordu. “Ne bekliyordu ki? Tabii ki aldattım” diyor. Eh, muhtemelen bunu beklemiyordu. Ama cinsel beklentilerin uyuşmadığı ilişkide, tatsız son kaçınılmazdır.
ÖNLEM ALIN Seks araştırmacısı Dr. Debby Herbenick, “Kadınların aldatmasının en büyük iki nedeni, arzulanmadıklarını veya çekici bulunmadıklarını hissetmeleridir, özellikle de yaşları ilerledikçe” diyor. Bu hisleri engellemenin yollarından biri, iyi bir seks yaşantısıdır. Ama bununla yetinmeyi, onun tüm özelliklerini sevdiğinizi hissettirin. Klişe iltifatlar yerine detaylarına övgüler yapın. Özel bir kadın olduğunu bilmesini sağlayın.

BENZER YAZILAR