Diş fırçaladıktan sonra lavaboya tükürdüğünüzde hep o pembe rengi mi görüyorsunuz? Ciddi bir dental problemle karşı karşıya olabiliriz.
Eğer her dişlerinizi fırçaladığınızda pembe tükürüyorsanız, muhtemelen bir diş eti hastalığına sahipsiniz.
Hafif diş eti rahatsızlıkları (yani gingivitis) dişlerdeki bakteri yüklü plak ve tartarların kronik birikiminden kaynaklanabilir. Bunlar ancak bir diş hekimi tarafından temizlenebilir.
Diş eti rahatsızlıkları nasıl kötüleşebilir?
Plaklar ne kadar uzun süre kalırlarsa, diş etlerindeki iltihaplanma ve şişme de o kadar yoğun olacaktır. Basit bir diş fırçalama hareketi bile şişmiş diş etlerini tahriş edip kanamalarına sebep olabilir.
Problem: Birçok kişi gingivitis problemine sahip olduğunun farkına bile varmaz çünkü kötüleşmeden önce ağrı gibi problemler olmaz.
Tabi o noktaya gelmesini istemeyiz. Men’s Health danışmanı Mark S. Wolff’a göre gingivitis tedavi edilmezse periodontitis’e çevrilebilir. Dişleriniz zayıflayabilir, hatta ekstrem durumlarda kendisi düşebilir ya da çekilmek durumunda kalabilir.
Bu durum ağzınızdan fazlasına da zarar verebilir: Diş eti hastalıkları yüksek kalp hastalıkları riski, diyabet ve felç gibi problemlerle bağlantılı olabiliyor.
Dişlerimizi ve diş etlerimizi nasıl sağlıklı kılarız?
Gingivitis’ten kurtulmanın ya da korunmanın tek yolu iyi bir ağız hijyenidir. Günde iki kez dişlerinizi fırçalamalı ve geceleri plak birikiminin önünü almak için diş ipi kullanmalısınız.
Ayrıca diş hekiminizle de bir randevu ayarlayın. Kanayan diş etleri ya da diş oyukları belirtileri (diş ağrısı, sıcak ve soğuk yiyeceklere hassasiyet, ısırırken acı) görüldüğünde Dr. Wolff’a göre 3 ayda bir oral bir temizlik yapılmalı.
Plak birikimi (diş eti hastalıklarının sebebi) diş oyuklarına da sebep olur.
Eğer bu semptomlara sahip değilseniz fakat geçmişte diş oyuklarına sahiptiyseniz, Dr. Wolff’a göre her 6 ayda bir diş hekimi randevusu ayarlamalısınız.