YATAKTA GEÇİRİLEN SÜRE UZADIKÇA UYKU SÜRESİ KISALIYOR

Uykusuzluk probleminiz mi var? Aradığınız çözüm yataktan çıkmak olabilir.

1

Erkenden yatağa girip bir türlü uykuya dalamamak kadar kötü bir şey yoktur herhalde. Daha da sinir bozucu olan şey ise uykusuzluğa bağlı olarak gün içerisindeki performansınızın düşmesi, hatta uzun vadede uykusuzluğun sağlık sorunlarına neden olması.

American Academy of Sleep Medicine and the Sleep Research Society’nin yeni bir araştırmasına göre ise uykuya dalabilme amacı ile yatağa girip yatakta fazlaca zaman geçirmek geri tepebilir.

Araştırmada, 500’ü aşkın kişi tam bir yıl boyunca uyku günlüğü tuttular. Katılımcıların çoğu “iyi uykucular” olarak tanımlanıyordu. Yani, uyku konusunda düzenli olarak sıkıntı çekmeyen kişilerdi. Fakat iyi uykucuların %20’sinde 1 yıl boyunca birkaç defa insomnia sorunu oluştu. Uykusuzluk sorunu ile başı dertte olan kişilerin yarısında iyileşme gözlemlenirken, diğer yarısı için uykusuzluk, kalıcı bir probleme dönüştü.

Verilerin analiz edilmesinin ardından, araştırmacılar, uykusuzluk problemi bulunan kişiler ile ilgili ilginç bir duruma rastladı: Uykuya dalmakta ve uyumaya devam etmekte zorluk çeken kişiler, yatakta en uzun süre geçiren kişilerdi. Yatağa erkenden girmeyi ve daha sonra uyumayı tercih ediyorlardı. Ayrıca, uyku farkını kapatabilmek amacı ile gün içerisinde daha fazla şekerleme yapıyorlardı. Öte yandan, yatakta uyanık yatarken kalkmaları için seçilenlerin ise uykusuzluktan kurtulup olağan uyku döngülerine dönmeye daha yatkın oldukları görüldü.

Diğer bir deyişle, alarmınız çalmadan uyandığınız bir sonraki sefer tekrar uykuya dalabilmek için çalışmak yerine uykudan uyanmanız daha mantıklı olacak. Uyuyamadan tekrar uykuya dalmak için dönüp durursanız, uzun vadede uyku düzeniniz zarar görecektir.

BENZER YAZILAR