DETOKS TEMİZLİĞİ

Yağ oranınızı düşürmek ve takviye ürünlerin yan etkilerinden korunmak için, üç günlük bir temizliğe girişin. Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci’nin yazısı.

1

Siz şu an bu yazıyı okurken, vücudunuz günlük hayatta maruz kaldığınız toksin maddelerin olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak için savaşıyor. Doğduğumuz günden bu yana solumak zorunda kaldığımız sigara dumanı ve egzoz gazı; aldığımız alkol, gereksiz ilaçlar, aşırı katkı maddeli ürünler, hormonlu gıdalar, tarım ilaçları ve radyasyon gibi pek çok etken, vücudumuzda biriken toksin maddelerin oluşmasına zemin hazırlıyor. Bu maddelerin zararlı etkilerini uzaklaştırma yöntemi olarak kısa süreli ve genellikle bir uzman kontrolünde uygulanan detoks beslenme programları öne
çıkıyor.

Özellikle spor yapan erkekler olarak, eğer ergojenik maddeler ve sporcu takviye ürünleri kullanıyorsanız, muhtemel yan etkilerinin ortadan kalkması ve karaciğer ile böbrek başta olmak üzere organlarınızı rahatlatmak ve sağlığınızı korumak için, vücudunuzu arındıran detoks programları uygulamanızı tavsiye ediyorum. Erkeklerin kas kütlesinin daha fazla, yağ yakım hızının ise daha yüksek olması nedeniyle, daha sık detoks yapmaları gerekiyor. Çünkü detoks, açığa çıkan tüm kanserojen ve kötü hücrelerin vücuttan uzaklaşmasını sağlıyor.

Detoks yapmanın en iyi yöntemi, bir uzman kontrolünde kişiye özel hazırlanan bir programı uygulamaktır. Çünkü kişiye özel detoksta kan sayımı, demir ve D vitamini seviyeleri, kronik hastalık ve ilaç kullanımı, boy, kilo ve iş hayatı yoğunluğu gibi faktörler değerlendirmeye alınıyor. Buna göre kişinin kolayca uygulayabileceği, vücuduna zarar vermeyecek bir ölçü belirlenir. Ancak kronik bir hastalığınız yoksa, düzenli bir ilaç kullanmıyorsanız, kısa süreli olmak şartıyla kendiniz de detoks programı uygulayabilirsiniz. Şunu unutmayın, detoks doğru uygulandığında etkili bir beslenme programıdır ancak yanlış uygulandığında, organ ve sistemlerde bozukluklara ve hastalıklara neden olabilir. En uzun süreli detoks üç veya dört gün sürmelidir. Bir haftadan uzun sürdüğünde kan şekeri ve tansiyon problemlerinin baş gösterebileceğini de ekleyelim.

Etkili Bir Detoksun Temel Şartları

İşe düzenli bir uyku döngüsüyle başlayın. Günde en az yedi saat uyumaya özen gösterin. Bölünmüş uykular detoks programınızı sekteye uğratır. Gün içinde en az 2,5 litre su için. Günde sekiz bardak sıvı tüketimi mide ve bağırsak sistemini düzenler, 15 bardak sıvı ise hem fizyolojik hem de fiziksel gelişim için oldukça önemlidir. Detoks boyunca üç ana üç ara öğün kuralına uymaya özen gösterin. Üç ara öğünü sebze suyu veya taze sıkılmış meyve suyuyla geçirebilirsiniz. Besinleriniz yağsız ve şekersiz olmalı. Kızartma ve kavurma ile yapılmış yemekler, hamur işleri ve şekerli tatlılar yasaklar listesinde. Meyve ve sebzeleri bol bol tüketmeye çalışın ancak porsiyonunuzu artırmamaya özen gösterin. İçki ve sigara tamamen kesilmeli. Alkol hem sinir hem kalp sistemini etkilediğinden ve vücutta yağlanmaya neden olacağından, detoks programında tercih edilmez. Sigarayı söylememize bile gerek yok, ekstra toksin oluşturacağı için detoksun amacına aykırı. Kahve ve çay tüketimini de azaltmalısınız. Özel karışımlarla yapılan detoks çayları buna dahil değil. Hareket etmekse detoksun en önemli parçasıdır. Özellikle ağırlık egzersizleri ile yapılacak olan
detokslarda bölgesel zayıflama sağlanabilir. Gün içinde 30 ila 40 dakikalık hafif tempolu aktiviteler de detoks programını destekler.

BENZER YAZILAR