KİLO VERMEK İSTİYORSANIZ MEYVEYİ BIRAKMALI MISINIZ?

Doğanın bu tatlı ürünleri ile pantolon bel ölçünüz arasındaki ilişkiyi çözelim.

1

Karbonhidratlar geçtiğimiz on yıllarda büyük darbe yedi.

Yulaf, tatlı patatesler, meyveler ve tatlandırıcılar farklı karbonhidrat türleri, fakat hepsi paket olarak görülüp şeytanlaştırılıyor. Birçok uzman bu besinleri tamamen reddediyor ve popüler diyetlerden çıkartıyor.

Peki doğanın bu tatlı parçaları gerçekten de bel ölçünüze ve sağlığınıza kötü mü etki ediyor?

Meyve yediğinizde bedeninizde neler olur?

Kafa karışıklığı aslında meyvelerin kan şekerinizi yükselten bir karbonhidrat olarak şeker barındırmasından kaynaklanıyor. Gün içerisinde kan şekeriniz doğal olarak yükselip, düşebilir. Fakat bu seviyeleri sürekli yükseltmek hem kilonuzu artırabilir, hem de sağlığınıza zarar verebilir.

Fakat meyveler doğal olarak nasıl şeker barındırıyorsa, önemli ölçülerde de vitamin, mineral, lif, antioksidan ve tonlarca besin maddesi içeriyor.

Meyvelerde bulunan lifler, yedikten sonra kan şekerinizde yaşanan yükselmeleri azaltır. Bundan dolayıdır ki, şeker ve kurabiye gibi besinler de lif içermesine rağmen, muz veya elma yemek aynı yükselmeyi yaşamanıza sebep olmaz.

Aslında onlarca bilimsel çalışma gösteriyor ki, meyve yiyen kişiler daha az kilolu, daha az kalp rahatsızlığı yaşayan, daha düşük kan basıncına sahip ve kanser gibi tehlikeli hastalıklara daha dirençli kişiler oluyor.

Ayrıca meyveler su içerir. “Academy of Nutrition and Dietetics” sözcüsü Jim White’a göre bir bardak böğürtlen %80 oranında su içerir ve günlük su ihtiyacınızın önemli bir kısmını karşılar.

Yüksek miktarda su içeren karpuz gibi meyveler dahi bahsedildiği gibi düşman değil. Karpuz şeker içerse de, aslında çoğunlukla sudan oluşur. Bir oturuşta tüm karpuzu yemiyorsanız, kan şekeriniz iyi olacaktır.

Yani meyve yemelisiniz. Kilonuza dikkat ediyor dahi olsanız şimdi tükettiğinizden daha fazla meyve tüketebilirsiniz.

Aslında çoğu insan sağlık için günde tüketilebilecek meyve miktarının yanına bile yaklaşmıyor.

Ayrıca donmuşlarının da tazeleri kadar iyi olduğunu bilebilirsiniz. Hatta, University of Georgia’nın yaptığı bir araştırmaya göre donmuş sebze ve meyvelerin besin değeri, tazelerinden bile daha yüksek olabiliyor.

BENZER YAZILAR