BAZI YİYECEKLER GERÇEKTEN YAĞ YAKIYOR MU?

Yağ yakıcı ve metabolizma hızlandırıcı yiyecekler hakkında bir daha düşünün…

1

Temel düşünce ikna edici nitelikte: Eğer doğru besinleri tercih ederseniz, metabolizmanız daha hızlı bir modda çalışmaya başlar ve mucizevi bir şekilde yağ depolarını eritmeye koyulur. Hatta daha fazla yumurta akı, sarımsak ya da greyfurt yerseniz, daha fazla yağ yakacağınız iddia edilir.

Ne yazık ki vücudunuz bu şekilde çalışmıyor. Evet; karbonhidratlar, proteinler ya da diyet yağlar ile metabolizmanızı bir nebze hızlandırmanız mümkün. Ancak, uzun vadede baktığımızda bu hızlanma sandığınız kadar büyük miktarlarda olmuyor.

Gerçek şu ki, hangi besini tüketirseniz tüketin, metabolizmanız onu sindirebilmek ve kalorileri çeşitli görevlerde kullanabilmek amacı ile hızlanıyor. Buna besinin “ısı etkisi” deniyor ve etki her daim geçici olarak gerçekleşiyor. Hiçbir besin ise metabolizmanızın uzun vadeli hızlanmasını sağlayamıyor. Araştırmalar, yağ yakıcı özellikte olduğu sürekli vurgulanan yeşil çay, acı biber, yulaf gibi besinlerin, aslında metabolizmada ölçülebilir herhangi bir artışa neden olmadıklarını tekrar tekrar gösteriyor.

Amerikan Tarım Bakanlığı’ndan Dr. David Baer, antep fıstığının beslenme planındaki enerji değeri ölçümü üzerinde çalıştı. Baer’in çalışma ekibinin bulguları, vücudun fıstıktan elde ettiği kalori miktarının, paketlerin üzerinde yazan kalori miktarlarından %5 daha az olduğunu gösterdi. Bu miktara takılmanız gerekmiyor; ancak şunu bilmeniz gerekiyor ki, vücudunuz yediğin besinlerdeki her kaloriyi alamıyor. Bazıları sindirime girmeden vücuttan atılıp gidiyor.

2

Peki tüm bunlardan fıstık yemenin yağ yakacağını mı anlamalıyız? Elbette hayır. Ancak bu bulgulardan şu sonucu çıkarabiliriz: Aldığınızı düşündüğünüz kalori miktarı ile vücudunuzun kullandıkları tam olarak eşleşmiyor.

Üstelik diğer besinler de antep fıstığı ile paralellik gösteriyor. Yani, tespit edilen kalori farkı elma, havuç, tatlı patates ya da sığır eti için de geçerli. Uzmanlar ise hala lif ve proteinin emilemeyen kaloriler üzerindeki rolünü araştırmaya devam ediyor.

Yazılanları şöyle bir özetleyelim. İlk olarak, belirli yiyeceklerin yağ yakıcı özellikte olduklarına pek de inanmamanız gerekiyor. Ayrıca, lif ve proteinin emilemeyen kaloriler üzerindeki rolü düşünüldüğünde, beslenmenize lif ve protein açısından daha fazla besin eklemeniz gerektiği gerçeği daha da pekişiyor.

Eğer zayıflamak istiyorsanız kırmızı et ya da deniz ürünleri, meyve ve sebze, kompleks karbonhidratlar her öğününüzde bulunmalı. Bunu yapınca metabolizma makinesine dönüşmeyeceksiniz; ancak vücudunuza daha az kalori kullanmak konusunda yardım etmiş olacaksınız.

BENZER YAZILAR