Antibiyotikler işe yarar mı?

Antibiyotikbazen işe yaramaz! İşte antibiyotiklerin işe yaramadığı durumlar.

Antibiyotiklere dirençli bakteriler önemli bir tehdit çünkü gereksiz yere kullanılan antibiyotikler, bu bakterilerin direnç kazanmasını sağlıyor. Mevsim bahar olunca, biz de bir kere daha yanlış antibiyotik kullanımına karşı herkesi uyarmak istedik. Buna göre;
Nezle: Birbirinden farklı 200 virüsün sebep olduğu nezlede antibiyotik kullanılmaz çünkü antibiyotikler virüsleri öldürmez! Nezle olduysanız burun tıkanıklığı giderici, ateş düşürücü, vitamin ve bol bol sıvı tüketin.

Boğaz Ağrısı: Yetişkinlerin yüzde 5-10’unda boğaz ağrısının sebebi streptokok bakterilerdir. Eğer böyle bir durum varsa doktorunuz zaten ilaç verecektir. Yoksa ağrıyı hafifletecek pastillerden kullanabilirsiniz.
Bronşit: Nefes almakta zorlanıyorsanız bakteriyel zatürree geçiriyor olabilirsiniz. Bu durumda mutlaka doktora görünmeniz gerekir. Zatürree değilseniz antibiyotik zaten işe yaramaz. Doktorun vereceği ilaçları almanız ve bol sıvı tüketmeniz gerekir.

Sinüs Enfeksiyonu: Vakaların % 98’i virüs kaynaklıdır ve antibiyotik zaten bir işe yaramaz. Sinüs enfeksiyonu genellikle 10 günde geçer ama geçmiyorsa doktora görünün çünkü tıkalı sinüsler başka bir enfeksiyona sebep olabilir ve antibiyotik tedavisi gerekebilir.

BENZER YAZILAR