BU TERİMLER ÇALIŞMA PROGRAMINIZI RENKLENDİRECEK

Spor salonundasınız. Çok sıkı çalışıyorsunuz ve her şey planına göre gidiyor. Taa ki, arkadaşınızın size bilmediğiniz bir terimle sorduğu bir soruya kadar. Biraz anlıyor gibisiniz fakat… Bu sizin kafanızı biraz karıştırdı dimi? 

terimler

Kafanız daha fazla karışmasın ve duyduğunuz kelimelerden ürkmeyin diye sporda kullanılan bazı ilginç kelimeleri sizin için derledik.

Drop sets

Drop sets, yaptığınız hareketin son tekrarından sonra ağırlık azaltıp, birkaç tekrar daha yapmak anlamına gelir. En büyük özelliği ve faydası, kas büyümesine oldukça fazla fayda sağlamasıdır. Bu nedenle profesyonel vücut geliştiriciler tarafından sık bir şekilde uygulanır. Bunu bir örnekle açıklayacak olursak, 100 Kg ile bench press yaptığınızı varsayın. En fazla 12 tekrar yaptığınız bench press’te son itişten sonra arkadaşınız ağırlıktan 30 kilo çıkartsın. siz 12. tekrardan sonra harekete 70 kilo ile devam edin. 70 kiloyla yapabildiğiniz son tekrara kadar yapın ve 20 kilo daha kilo azaltın.

DROP SETS

Drop set dambell, barbell ve makine ile yapılabilir. Barbell ile yaparken yanınızda iki arkadaşa ihtiyacınız olacak.

İzole egzersizleri

Sadece bir eklem ve kas grubunu çalıştıran egzersizlere izole egzersizler denir. Sakatlık tedavisinde, simetri bozukluğunda ve hedef odaklı çalışmalarda kullanılır. Çalıştırdığınız kas liflerini izole egzersizlerde daha rahat bir biçimde takip etme imkanınız vardır. Bu tarz egzersizler daha küçük kas gruplarını hedeflediğinden daha az kalori harcatır. Bu yüzden daha hızlı bir şekilde yağ yakmak isteyen kişiler için pek uygun bir seçenek değildir. Calf raise, triceps extensions, leg extensions, biceps curl, lateral, front raise gibi hareketler izole egzersiz sınıfına girer.

izole egzersizler

Muscle Confusion ( Kas karışıklığı)

Kulağa biraz garip geliyor değil mi? Belki terli bir şekilde yapılan iniş çıkış hareketini çağrıştırıyor. Fakat bu bir egzersiz programınıza katacağınız bir yöntem. Bu yöntemle her hafta programınızı, dinlenme sürelerinizi ve ağırlıkları değiştirin. Tekrarlanan aynı program kas gelişimini yavaşlatır. Ancak kaslarınıza uygulayacağınız şoklar, daha hızlı büyümeyi teşvik edecektir.

muscle confusion

Maxing out

Vücut geliştirme dünyasına yeni katılan terimlerden biri olan “maxing out” ağır bir çalışma için uygulanan yöntemdir. Vücut geliştirme uzmanlarına göre bu çalışma tek bir tekrarla ağır bir ağırlık altına girip, kas gücü inşa etmek anlamına geliyor.

MAXİNG OUT

BENZER YAZILAR