Yatağınız düşündüğünüzden çok daha kötü durumda olabilir.
Çarşaflarınızı ne sıklıkta yıkıyorsunuz?
Ergoflex isimli yatak üreticisi firmanın anketine göre 18 ile 25 yaş arasındaki bekar erkeklerin çarşaf değiştirme sıklığı tam 3 ayda bir!
Etrafınıza sorduğunuzda ise “haftada bir, iki haftada bir” gibi cevaplar duymanız çok mümkün. Şaşırtıcı olmayacak şekilde hijyen uzmanlarının fikirlerine göre dikkatli olmamız önemli.
Clorox firması için araştırmacı olarak çalışan ve “Çamaşır doktoru” olarak tanınan Mary Gagliardi çarşafları günde 8 saat kadar kullandığımız iç çamaşırlarına benzetiyor ve en az haftada bir kez yıkamamızı tavsiye ediyor.
Gagliardi’ye göre “İç çamaşırlarınızı 56 saat giymek istemezsiniz. Benzer bir durum çarşaflarınız için de geçerli.” (Ergoflex’in araştırmasına göre biz erkeklerde bu sayı 700 saate kadar çıkabiliyor.)
Peki çarşaflarımız ne kadar kirlenebilir ki?
Amerikan Kimya Derneği’ne göre insanlar günde ortalama 500 milyon deri hücresini etraflarına dökerler. Günümüzün üçte biri yatakta geçtiğine göre kaba hesapla 166 milyonu yatağınızda birikiyor demektir.
Şimdi üzerinizdeki vücut yağlarını, terleri ve kirleri de düşünün ve yatağınızın ne hale gelebildiğini düşünün. Birçok bakteri ve mikroorganizmaya “yataklık” ediyorsunuz demektir. İyi haber: Bunların çoğu sağlığınıza zararlı değildir. Fakat değiştirmedikçe miktar artacaktır.
London School of Hygiene and Tropical Medicine’de profesör olan Sally Bloomfield’e göre eğer bakterinin birikmesine izin verirseniz, çamaşır makinesinin temizlemesi de zorlaşacaktır.
Bloomfield’e göre vücudunuzda taşıyabileceğiniz soğuk algınlığı ve mantar gibi problemleri yatağınıza taşımanız normaldir ve eğer izin verirseniz haftalarca orada yer etmeye devam edebilirler. Bundan dolayı haftada bir yıkama tavsiyesini o da vermekte.
Çamaşır yıkanırken ise, çamaşırlara zarar vermeyecek fakat olabilecek en sıcak dereceleri tercih etmenizi tavsiye ediyoruz. Derecenin artması ve sıcaklaşması mikroplardan kurtulmanızı kolaylaştıracaktır.