Çocukların beslenme çantası nasıl olmalı?

Diyetisyen Emre Uzun ise beslenme alışkanlıklarının okul başarısını etkilediğine dikkat çekerek bazı uyarılarda bulunuyor.

ocukların doğru ve düzenli beslenmesinin temeli aile ortamında atılır. Bu bir alışkanlıktır ve aile nasıl besleniyorsa çocuk da ister istemez ailesi gibi beslenmeye başlar” diyen Diyetisyen Emre Uzun, çocukların günümüzde abur cuburla karın doyurduğunu, karbonhidrat ağırlıklı beslendiğini ve “karın doyurmayı” beslenmek zannettiklerini söylüyor: “Yeterli ve dengeli beslenmek, zihinsel faaliyeti artıran bir etkendir. Çocuk ancak bu şekilde dikkatini toplar ve derse konsantre olur. Yeterli beslenmek ise protein, vitamin ve minerallerin düzenli alınması anlamına geliyor. Böyle beslenen çocuklar sadece bedenen değil zihnen de büyüyüp gelişir!”

Kahvaltı mutlaka yapılmalı!

Peki öğrencilerin ideal beslenmesi nasıl olmalı? “En önemli öğün hiç kuşkusuz kahvaltı! Kahvaltı eden öğrenci, güne 1-0 önde başlamış demektir. Gereken enerjiyi almış, zihni faaliyete geçmiştir. Zaten araştırmalar da kahvaltı eden öğrencilerin okulda %50 daha başarılı olduğunu gösteriyor. Kahvaltı, öğrencilerin konsantrasyon becerilerini, enerjilerini yükseltir. Daha geç yorulup sorunlara daha kolay adapte olurlar. Kahvaltıda yenenler de nitelikli olmalı. Yumurta, tam tahıllı buğday ekmeği, süt, tereyağı, peynir ve zeytin; protein, yağ ve karbonhidrat açısından dengeli bir beslenme sunacaktır. Eğer bir öğrenci kahvaltı edemeyecek kadar erken uyanmak zorundaysa, yolda veya ilk ders öncesi okulda yiyeceği bir şeyleri yanında götürmesi gerekir. Okul kantininden alınan simit, poğaça, açma ise sadece karbonhidrat, yani boş kaloridir!”

Öğrenciler çaydan uzak dursun

Uzun, sabah kahvaltısında içilen çay konusunda da uyarıyor: “Çay, alınan demiri bloke eder. Böylece kansızlık ortaya çıkar. Kansızlık da beyne giden oksijenin azalmasına, beynin yeterince beslenmemesine ve zihinsel beceride gerilemeye sebep olur. Beyin hücreleri arasındaki iletişim yavaşlar. Bu da okulda başarısızlık sebebidir. Yumurta, kırmızı et, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve tahıllar demir açısından hayli zengin… Günde bir kaşık pekmez de son derece faydalı. Bu arada iyot da zekâ ve zihinsel işlevler üzerinde etkili bir element. Eksikliği beyni olumsuz etkileyebiliyor. Çaresi ise balık, ıspanak, pazı, kuru fasulye, sarımsak gibi iyot zengini gıdaları tüketmek, yoğurt, süt ve yumurtayı ihmal etmemek.”

Öğrenci dostu yiyecekler

“Süt, peynir, yoğurt gibi sütlü gıdalar. Protein kaynağı et, tavuk ve balık. Kuru baklagiller. Turunçgiller ve elma. Bir şeyler atıştırmak istediklerinde kurutulmuş meyveler ve kuruyemiş. Bunlar da beyin fonksiyonlarını artırır. İçeceklere gelince: Bitki çayları, süt, ayran ve su! Çocukların ilkokulda 5, ortaokulda 8-9, lisede ise 12-15 bardak suya ihtiyacı var. Bir öğrenci su içmiyorsa o beslenme pek bir işe yaramayacaktır; bunu unutmamak gerekir.”

Örnek beslenme çantası

Diyetisyen Emre Uzun’dan beş günlük beslenme çantası içeriği:

  1. Gün: 2-3 dilim sebzeli börek, 1 kâse yoğurt, kuru meyve.
  2. Gün: Peynirli tost, meyveli yoğurt, 1 avuç fındık veya badem.
  3. Gün: Ton balıklı yeşillikli sandviç, ayran, kuru meyve.
  4. Gün: 2-3 adet kıymalı ev poğaçası, meyve, sütlü tatlı.
  5. Gün: Tavuklu sandviç, ayran, cevizli ev keki.

BENZER YAZILAR