YETERİ KADAR GÜÇLÜ OLMANIZA RAĞMEN NEDEN YENİ ANTRENMANLAR SİZİ ZORLUYOR?

antrenmanDurum kas gücünüzden çok beyninizle alakalı!

Hiç oldukça fit olmanıza rağmen, yeni bir antrenman denedikten sonra garip bir şekilde yorgun ve ağrılı hissettiğiniz oldu mu? İşte sebebi: New York’da bulunan No B.S. Fitness Solutions’ın kurucusu Randy Gruezo’ya göre yeni bir beceri geliştirdiğiniz zaman, başarabilmeniz için beyninizin ve kaslarınızın koordine bir şekilde çalışabilmesi gerekiyor.

Bu durum çok da şaşırtıcı değil. İlk kez bisiklet veya araba kullandığınız zamanları hatırlayın: Yeni bir beceri geliştirdiğiniz için koordinasyonunuz yoktu ve hareketleriniz yalpalıyordu. “Yapılması gereken basit.” diyor Gruezo, “Pratiğiniz arttığı ölçüde, beyniniz de bunu gerçekleştirirken kaslarınıza daha iyi hükmeder.

Aynı şey siz gym’deyken de geçerli. Yeni bir egzersizi denediğiniz zaman, “Vücudunuz ne olursa olsun gerçekleştir, ne kadar tatsız olduğu önemli değil der.” diyor Gruezo. “Fakat ‘ne olursa olsun gerçekleştir’ safhasını geçtikten sonra, beyniniz ve kaslarınız gerçekleştirdiğiniz işleri daha iyi bir şekilde halletmeye başlar.” Bu da gelişmiş bir form, daha fazla ağırlık kaldırabilmek ve daha çok tekrar yapabilmek demek.

Ne zaman egzersizlerde kaslarınıza daha iyi hakim olmaya başlarsanız, yeni bir egzersizi denemeye karar verirsiniz. Böylelikle “Eyvah, noluyor?!” döngüsüne tekrar girmiş olursunuz.

Gruezo’ya göre “Her ne kadar aynı kasları çalıştırıyor da olsanız, henüz nasıl efektif hareket etmeleri gerektiğini fark edemeyen kaslara sahipsiniz.” Kaslarınızı en iyi şekilde kullanmaya çabalıyor olacağınız için, daha çok enerji harcıyor olacaksınız. Bu da sizi ertesi gün ağrılarla bırakacaktır.

Bu motor öğrenme fonksiyonları her ne kadar sizi yoruyor da olsa kolay kilo vermenizi sağlayacak diye bir durum yok. Gruezo bir antrenman programı geliştirdiğiniz zaman, 6 hafta o programda ısrarcı olmanızı tavsiye ediyor. Böylelikle kasların tekrar adaptasyon süreci daha verimli olacaktır.

BENZER YAZILAR