Dışkınızı tanıyın

Dışkı rengi, kokusu, görünüşü nasıl olmalı? Dışkı ile kolon kanseri arasındaki bağlantı nedir?

Arkana dön testini yapın, sifonu çekmeden bakın. Dışkınız bu tabloda nereye denk gelir? (Gerçek anlamda değil.)

Tip 1, 2: Ayrı ayrı, sert yumrular, fındık veya sosis gibi.
Anlamı: Kabızlık. (Geçiş süresi: 55 saat veya daha fazla.)

Tip 3, 4, 5: Sosis şeklinde, yüzeyinde çatlaklarla (3); sosis veya yılana benzeyen, pürüzsüz yüzey (4); düzgün kenarlı yumuşak küçük kütleler (5).
Anlamı: Her şey yolunda, bunların tümü idealdir. (Geçiş süresi: Yaklaşık 24 saat veya daha az.)

Tip 6, 7: Dağınık kenarlarıyla yumuşacık veya hamur gibi (6); tamamen sıvı (7).
Anlamı: İshal. (Geçiş süresi: Yaklaşık 2 saat veya daha az.)

Sonucunuz nasıl?

“Tipiniz”, “kolon geçiş (transit) oranınızın epey doğru bir tahminidir,” diyor Chicago’da yer alan Rush Üniversitesi Medical Center’dan Dr. Michael D. Brown. Bu, gıdanın ısırıktan bağırsaklara olan hareket süresidir ve mide sağlığınızın bir göstergesidir. Süre ne kadar uzarsa, bakterilerin o kadar beslenmesi ve zararlı yan ürünler oluşturması gerekir, diyor Tehnical University of Denmark’ın National Food Institute kurumundan araştırmacı Tine Rask Licht. Licht, bu yan ürünlerin kolon kanseriyle ilişkilendirilebileceğini belirtiyor.

İnce ayar?

Daha fazla lif tüketin. Birçok erkek, günlük 38 gram limitinin yarısından az lif tüketiyor. Tam tahıllar, baklagiller, meyveler ve sebzeler gibi gıdalardan lif almak, takviye gıdalardan almaya kıyasla daha çok tercih edilebilir, diyor Dr. Brown. Bunun nedeni, gerçek gıdaların sizin için ayrıca iyi olan birçok vitamin ve bitkisel gıdaları içeriyor olması. Günlük hedefinize ulaşmak için muhtemelen biraz çabalamalısınız. Bir kâse yulafta üç gram vardır, bir elmada ise beş ancak bu sizi yalnızca yolun beşte birine götürür. Lif alımını artırmak üzere yardım için baklagillere koşun. Örneğin, börülceli, fajita sebzeli, guacamole’li ve taze salsalı bir salata kâsesi size 16 gram lif sunar.

BENZER YAZILAR