Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. İlker Garipoğlu, çene eklemi ağrısı çekenlerin bir süre ağzını çok açmamasını ve sırt üstü yatmasını öneriyor.
“Esnerken veya yemek yerken çenemden gelen tıkırtı sesinin sebebi ne?”
Çene eklemini bir kapı menteşesi gibi düşünebilirsiniz. Bu menteşenin parçaları arasında sürtünmeyi ve travmayı önleyecek bir yastık olduğunu hayal edin. Çenenizden gelen garip seslerin kaynağı, bu menteşenin parçalarının ve aradaki yastığın çeşitli nedenlerle birbirleriyle uyumsuz hareket etmeleri olabilir. Bu uyumsuzluğun birçok sebepten doğabilir. Nörolojik, vasküler, hormonal ve metabolik özellikler eklem hastalıklarına yatkınlığı tetikleyebilir. Arka dişlerin kaybı da çene yüklemesini artırarak çene ekleminde rahatsızlığa yol açabilir.
Ayrıca eklem hastalıklarını tetikleyen dış kaynaklı ve iç kaynaklı faktörler de bulunuyor. Örneğin kavgacı biriyseniz, muhtemelen kafa, boyun veya çenenize şiddetli bir darbe aldınız. Yok eğer stresli bir yapınız varsa, duygusal stres, tırnak yeme, kalemin tepesini ısırma gibi alışkanlıklar da kendinizi kasmanıza, o da baş ve boyun bölgesindeki kaslarda kramp görülmesine yol açabiliyor. Ayrıca diş gıcırdatma ve sıkma problemi de yaşıyor olabilirsiniz; bunun için diş doktorunuza görünmenizde fayda var.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. İlker Garipoğlu, bir süre ağzınızı çok fazla açmamaya, ön dişler yerine arka dişlerle yemek yemeye, yan veya yüzüstü değil, sırt üstü yatmaya özen göstermenizi öneriyor. Eğer sesin yanında ağrı da hissediyorsanız, şeffaf eklem splintleri veya çene güçlendirici egzersizler için bir uzmana başvurabilirsiniz. Bir de fındığı dişinizle kırmayı unutsanız iyi edersiniz.