İNANAMAYACAĞINIZ, ŞAŞIRTICI SİGARA İSTATİĞİ

sigara2Sigara içmek öldürür, bunu biliyoruz. Yine de ne derece ölümcül olabildiğini görünce şaşıracaksınız.

Sigara içmenizin sağlık için berbat olduğunu söylemeye gerek yok. Fakat zararların sonuçları şok edici: Avustralya’da gerçekleştirilen araştırmaya göre içiciler dehşet verici bir 3’de 2’lik oranı sigaradan ölecek.

Araştırmanın başlangıcında sigara içtiğini söyleyen, 45 yaş üstü katılımcılar içerisinde, araştırma süresince (yani 4 senede) sigara içmeyenlere oranla 3 kat daha fazla ölüm oranı yaşamaktalar.

Ayrıca sonuçlar gündelik alışkanlığa göre de değişkenlik gösterebiliyor. Günde 25 ve üzeri sayıda sigara içenler, içmeyenlere oranla erken ölüme 4 kat daha fazla yakın.

Yani şöyle söyleyebiliriz: 10 yıl boyunca sigara içen kişiler, içmeyenlere oranla 10 yıl daha az yaşıyorlar.

Peki nasıl? Araştırmacılardan Dr. Emily Banks açıklıyor: “Son araştırmalar sigaranın 30 farklı hastalığın riskini artırdığını gösteriyor. En yaygın olanları kanser, kronik akciğer rahatsızlıkları ve kalp hastalıkları. Sigara içmek akciğer dokusuna direkt olarak zarar veriyor fakat aynı zamanda vücuttaki diğer bölgeler için de risk yaratıyor.”

Her zaman bir çıkış da var. Sigarayı şimdi bırakırsanız ölüm riskiniz de düşecektir.

“Eğer 45 yaşından önce sigara içmeyi bırakırsanız erken ölüm riskiniz hiç sigara içmeyenlere yakın bir orana düşebilir. Bu bütün risklerden kurtulmanız demek olmasa da erken ölüm risklerini azaltmış olacaksınız.”

İnkar etmeye gerek yok. Sigarayı bırakmak zor ve Banks’e göre birkaç deneme yaşamanız doğal. Fakat durum da şu: “İşler size zor göründüğünde, yaşam sürenizi uzattığınızı hatırlayın ve üstüne gidin.”

 

BENZER YAZILAR