Spor hekimi, antrenmanınızı ne zaman iptal etmeniz gerektiğini ve ne zaman burun akıntılarına rağmen devam edebileceğinizi açıklıyor.
DERLEYEN: ÖZLEM URAL
Şimdiye kadar ilk defa istikrarlı şekilde bir egzersiz rutinine bağlı kaldınız.
Hastayken ağırlık çalışılır mı?
İş arkadaşlarınızın happy hour planlarıyla sizi baştan çıkarmaya çalışmasına rağmen akşamları spor salonuna gidiyorsunuz. Hatta sabah seanslarını bile araya sıkıştırıyorsunuz. Daha da etkileyicisi, programınızın başında karar verdiğiniz beslenme planına sadık kalıyorsunuz.
Bu hızla hiçbir şey sizi hedefinize ulaşmaktan alıkoyamaz, ta ki boğazınızda bir gıcıklanma başlayana kadar. Ardından öksürük, sonra hapşırma gelir ve artık uyuyamamaya başlarsınız. Soğuk algınlığına yakalandınız ve artık o burada olduğuna göre şu ana kadar kazandıklarınız tehlikede. Rahatsızlığa rağmen devam mı edersiniz yoksa iyileşmek için ilerlemenizden vazgeçmeyi mi seçersiniz?
Soğuk algınlığı ve diğer hafif hastalıklar sizi bir iki hafta oyun dışı bırakır. Bu nedenle, belirtilerle başa çıkmak zorunda kalacağınız için rutininize ara verecek kadar ciddi olup olmadığına karar vermenizi sağlayacak bir oyun planınız olmalı.
Hastaysanız ama yine de egzersiz yapmak istiyorsanız kendinize şunu sorun: Semptomlarınız boynunuzun üstünde mi, altında mı?
Semptomlar boynun üstünde ise
Boynun üstünde izole olmuş semptomlarla -soğuk algınlığının getirdiği burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı veya hapşırma gibi- hafif veya orta karar aktiviteye devam edebilirsiniz.
Hastalık belirtileriyle baş etmek için uyku hâli yaratmayan konjesyon giderici bir ilaç almayı deneyin. Kendinizi yeterice enerjik hissediyorsanız antrenmanınızın yoğunluğunu azaltmak şartıyla spor salonuna gidebilirsiniz.
Örneğin, biraz sprint yapmayı planlamışsanız bunun yerine jogging yapmayı deneyin. Ya da o günü ağırlık çalışmaya ayırdıysanız, ağırlığı düşürüp tekrarı artırın ve setler arasında normalden daha uzun molalar verin.
Diğer sporcuları da düşünün: Ellerinizi yıkadığınızdan emin olun, kullandıktan sonra ekipmanınızı silin ve mikroplarınızı diğerlerine yayma riskini azaltmak için elinizden ziyade omzunuza öksürüp hapşırın.
Daha kötüye gitmeye başlarsanız yoğunluğunuzu biraz daha azaltın veya antrenmanınızı erken bitirin. Normal rutininize yavaş yavaş geri dönün. Birden yoğun bir egzersiz rutinine girmek özellikle de yüzde yüz iyileşmediyseniz bağışıklık sisteminizi baskılayabilir ve bu da iyileşmenizi yavaşlatabilir.
Semptomlar boynun altında ise
Semptomlarınız boyununuzun altında ise -öksürük, nefes darlığı, göğüste sıkışma, bulantı, kusma veya ishal gibi -veya ateş ve eklem ağrıları gibi tüm vücudunuza yayılmışsa, egzersizlere mutlaka ara vermeniz gerekir.
Bu belirtiler daha ciddi bir enfeksiyona işaret edebilir. Ayrıca, normal rutininizi sürdürmeye dayanamayacağınız gibi, kendinizi zorlarsanız solunum yolu problemleri, dehidrasyon, baş dönmesi ve hatta baygınlık geçirme riskiniz doğabilir.