Daha hızlı olmak için püf noktalar

Rekortmen Eliud Kipchoge, daha hızlı olmanın püf noktalarını açıklıyor.

34 yaşındaki Eliud Kipchoge, 2017 yılında Nike tarafından denenen, maratonu iki saatin altında tamamlama testinde (Break2) başarılı olamadı. Ancak bu durum 2018 Berlin Maratonu’nda 2:01:39’luk dereceyle dünya rekoru kırmasına engel olmadı. Rekortmen sporcuya kulak vererek kişisel rekorlarınızı geliştirebilirsiniz.

Koşmasan da yürü

Kipchoge gibi birinin bile koşmak istemediği günler oluyor. Ama hemen heyecanlanmayın: Koşmasa bile bir yerlere gidiyor. Vücudunuzun koştuğunuz mesafeye er ya da geç karşılık vereceğini söyleyen Kipchoge, “Kötü günlerinizin sizi tamamen bitirmesine izin vermeyin,” diyor. Maratonun hayat gibi olduğunu söyleyen yetenekli sporcu, “Yaşadığınız zor zamanların meyvesini elbet toplarsınız,” diyor.

Titiz çalış

Kipchoge yaptığı her antrenmanı defterine not alıyor. Adeta bir hesap cüzdanı gibi yaptığı her hareketi yazıyor. Kipchoge, “Yarış beni zorlamaya başladığında aklıma yaptığım sert antrenmanları getiriyorum,” diyor. Az önceki hesap cüzdanı örneği gibi, yaptığı bütün yatırımları gözünün önünden geçiriyor. Kipchoge, “Yaptığınız düzenli yatırımların getirisini de görürsünüz,” diye belirtiyor.

Yetersizlikten korkma

Kipchoge, “İyi bir sporcunun başarısızlıklarından öğreneceği en önemli şey, başarısız olmanın her şeyin sonu olmadığıdır,” diyor. Böyle düşünmek yerine, kendinizi yeteri kadar zorlamadığınızı düşünebilirsiniz. Kipchoge’yi düşündüğünüzde, başarısızlığın da koşu dünyasının bütünleyici parçalarından biri olduğunu anlayabilirsiniz. Bilhassa Kenya’nın 2012 Olimpiyatları’ndaki milli takımın hüsranı buna örnek. Hedefini yakalayamayan bir sporcunun cesaretinden ödün vermemesi gerektiğini söyleyen Kipchoge, “Her günün bir yarını vardır. Kendinize gelin ve önünüze bakın,” diyor.

Her mesafeyi tamamlayın

Kaliforniya kökenli Mammoth Track Club, koşu dünyasına Meb Keflezighi ve Ryan Hall gibi önemli insanlar kazandırdı. Koşu takımının baş antrenörü Andrew Kastor, haftada bir kez yaptıkları hız çalışmaları testinin tüm koşuculara fayda saylayacağını söylüyor.

MESAFE 5K

ANTRENMAN: 1,6 kilometre yarış temposunda 8×400 metre

NEDEN: Bu mesafe anaerobik eşiğinizin üzerine çıkabileceğiniz bir mesafedir. Bu seviyede tek seferde birkaç kelimeyi nadiren kurabilirsiniz. Bu sisteme göre çalışabilmek için 400 metrelik (pisti tek seferde turlayabileceğiniz) hızlı koşular yapmalısınız.

HAKKINI VER: Hafif tempoda koşarak 15 dakika ısının. Her turun sonunda toparlanmak için en fazla 1 dakika bekleyin.

MESAFE 10K

ANTRENMAN: 5K temposunda 12×400 metre

NEDEN: 10K koşuları anaerobik eşiğinizdir ve bu tempoyu ortalama olarak 45 dakika boyunca sürdürebilirsiniz. 5K temposunda koşmak aerobik fitness seviyenizi yukarıya çeker ve 5K temposunda daha fazla vakit geçirmek zihin gücünüzü artırır.

HAKKINI VER: En az 15 dakika ısının. Aktif olma ve dinlenme sürenizi de aynı oranda tutun. Örneğin turunuzu 90 saniyede tamamladıysanız, 90 saniye dinlenin.

MESAFE Yarı Maraton

ANTRENMAN: 10K temposunun altında 8×800 metre

NEDEN: Yarı maraton temposunun anaerobik eşiğinizin altında kaldığını söyleyen Kastor, “Bu durum nispeten daha rahat ve yönetilebilirdir fakat aynı mesafeyi iki kez koşmanız gerekir,” diyor. Hâliyle toplam koşu mesafenizi daha düşük bir hızla tamamlayarak dayanıklılığınızı geliştirmeye bakın.

HAKKINI VER: 15 dakika ısının. Set aralarında en fazla 2-2,5 dakika dinlenin. Kastor, aksi takdirde kalbinizin gereğinden fazla yavaşlayacağını söylüyor.

MESAFE Maraton

ANTRENMAN: 10K temposunda 5×1,6 km

NEDEN: Kastor, “Maratonlarda 80/20 kuralının 90/10 kuralıyla değiştirilmesinden yanayım,” diyor. Yani hız çalışmalarınıza nispeten daha az yer vermelisiniz.

HAKKINI VER: Güzelce ısının ve set aralarında 2,5 dakikadan fazla dinlenmeyin. Bu dönemde kendinizi hız çalışması yapamayacak gibi hissettiğiniz günlerde kendinizi fazla zorlamayın fakat kilometre katmaya devam edin. Kastor’a göre söz konusu maratonsa, en önemli şey yoğunluk.

BENZER YAZILAR