SİGARAYI BIRAKIYORUM

sigara2Daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşama adım atmanız için, en caydırıcı istatistiklerden, en etkili yöntemlere uzanan özel bir rehber hazırladık.

“İLK SIGARANIZI UYANDIKTAN NE KADAR SONRA YAKIYORSUNUZ?”

“Çok hasta olsanız bile sigara içer misiniz?” Herhangi bir şekilde sigara bırakma teşebbüsünde bulunduysanız, İsveçli psikolog Karl O. Fagerstörm’ün nikotin bağımlılığını ölçmek için tasarladığı bu sorularla da karşılaşmışsınızdır. Teşebbüste bulunduğunuzu düşünüyoruz, çünkü bugünlerde sigara bağımlısı olup da bırakmayı düşünmeyene rastlamak güç. Sağlık Bakanlığı’nın sigaraya açtığı savaş (yasaklar, kampanyalar vb.) giderek daha çok destek görüyor. Sigaranın sağlığa zararlarını kanıtlayan bilimsel araştırmalara ve bağımlılara sunulan tedavi seçeneklerine her geçen gün yenisi ekleniyor. En önemli tetikleyici ise giderek daha sağlıksız bireyler haline gelmemiz. Bu da birçoğumuzu sağlıklı yaşam arayışına itiyor. Eğer sigarayı bırakmayı düşünüyorsanız ama bir türlü harekete geçemiyorsanız, bu rehber sizin için.

YILDA 120 BİN KİŞİ SİGARADAN ÖLÜYOR

Sigaranın insan sağlığına etkileri üzerine yapılan her araştırma, sigaraya bağlı yeni hastalıkları tespit ederken, var olan bağlantıları derinleştiriyor. Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, sigaranın ağız, yutak, yemek borusu, nefes borusu, bronş, akciğer, mide, karaciğer, pankreas, böbrek, idrar yolu, rahim ağzı, mesane ve kolon kanserlerine yol açtığını belirtiyor. Ayrıca beyin felci, körlük, katarakt, diş eti iltihabı, aort damarı balonlaşması, koroner kalp hastalığı, zatürree, damar tıkanıklığı, KOAH (kronik obstriktif akciğer hastalığı) astım, kısırlık ve kalça kırığının en önemli nedenleri arasında yer alıyor. Verem, diyabet, ereksiyon bozukluğu, romatoid artrit, bağışıklık sisteminin zayıflaması ile de ilişkisine rastlanıyor.

Prof. Dr. Elif Dağlı, “Ülkemizde yılda 120 bin kişinin sigaradan öldüğü tahmin ediliyor. ABD’de bu sayı yılda 480 bin civarında” diyor. Akciğer kanseri ölümlerinin yüzde 87’si, bütün akciğer hastalıkları ölümlerinin yüzde 61’i, koroner arter hastalıklarından ölümlerinin ise yüzde 32’sinin sorumlusu, aktif veya pasif sigara dumanı solumak. Prof. Dr. Dağlı, sigara içen erkeklerde bronşit veya anfizemden ölme olasılığının 17 kat; nefes borusu, bronş ve akciğer kanserinden ölme olasılığının 23 kat; orta yaşta koroner arter hastalığından ölme olasılığının ise dört kat fazla olduğunu söylüyor.

BU YÖNTEMLERE ŞANS VERİN

Sigarayı bırakanların dörtte üçü kendi iradeleriyle bırakıyor. İlaç kullanmanız şart değil; davranışsal tedaviler, grup tedavileri, danışma hatları da oldukça etkili. Prof. Dr. Dağlı, sigarayı bırakmaya kararlıysanız önce bir tarih belirlemeniz ve bunu herkese ilan etmenizi öneriyor. Bu tarihe kadar küçük alıştırmalar yapın: Kısa mesafelere sigarasız gidin, sayıyı azaltın ve sigarayı hatırlatan etkinliklerden kaçının. Bağımlılığınız çok yüksekse ve iradenizle bırakamıyorsanız bir uzmandan destek alın. İşte sigarayı bırakmak için başvurabileceğiniz yöntemler.

BENZER YAZILAR