EN HIZLI KOŞUNUZ İÇİN DOĞRU MÜZİĞİ SEÇİN

runYeni araştırmaya göre motivasyon müzikleri farklı hızlara göre değişmeli.

Mozart’ı motive edici buluyorsanız kulak verin. Yeni araştırmaya göre koşu playlistiniz ‘Rocky”nin koşu yaparken çalan ana müziğiyle aynı fonksiyonu görebiliyor.

Çalışmalar müziğin (özellikle de hızlı müziğin) elit atletlerin atletik performanslarını artırabildiğini ispatlıyor. Fakat Journal of Strength and Conditioning Research’de yayınlanan yeni araştırmaya göre bir şarkının temposu koşucunun onu motivasyonel bulup bulmadığından daha az önemli olabilir.

Araştırmacılar 15 erkek koşucuya 3 adet 5km’lik koşu (haftalara yayılmış) yaptırıyorlar: Biri yavaş motivasyon şarkıları dinlerken (dakikada 80-100 beatlik şarkılar, örneğin Eminem’in ‘Lose Yourself”i gibi); diğeri daha hızlı (dakikada 140-160 beatlik şarkılar, örneğin Macklemore’un ‘Can’t Hold Us’ gibi.), başka biri ise bir şey dinlemeden koşuyor.

Sessizlikte koşan koşuculara kıyasla, müzikle koşanlar özellikle 5km’nin ilk 800 metresinde daha hızlı koşuyorlar. Fakat sonuçta finish sonuçları yavaş ve hızlı karşılaştırıldığında istatistiki olarak pek farklılık göstermiyor.

İşte sonuçlar: Kulaklıksız koşanlar ortalama 27:33, yavaş motivasyon müziği dinleyenler 26:00, hızlılar ise 26:06 sürede bitiriyorlar.

Katılımcılar kendi playlistlerini seçtikleri için, araştırmacılar önemli olan insanın kendi müziklerini seçmesi gerektiğini gösteriyor. Arştırmacı Marcelo Bigliassi’ye göre “İnsanlar müziği tempo olarak parçalı değil bir bütün olarak ele alıyorlar.”

Sonuç: Playlistinizi yaparken kendinize uygun, sizi özel olarak motive edebilecek şarkılar seçmeye çalışın. Fakat bir dengeyi de unutmayın ki erkenden şişip koşuyu yarım bırakmayın.

BENZER YAZILAR