ANTİBİYOTİKLER NEDEN BEKLEDİĞİNİZ KADAR ETKİLİ DEĞİL?

antibiyoİşe yaramadığını bildiğiniz halde hapları hala ağzınıza atıyor musunuz?

Çabuk iyileşme planınızın sıkıntıları olabilir: George Washington University’nin araştırmasına göre çoğu insan hastalıklarına neyin iyi geleceğini bilmeden ilaç kullanıyor.

Araştırmada katılımcıların %72’si “mikroplar mikroptur!” olarak tanımlanabilecek yanlış algıya (antibiyotiklerin bütün mikroplar hatta virüsler hakkında etkili olduğu) katılmıyor. Küçük bir hatırlatma: Antibiyotikler sadece boğaz enfeksiyonu ya da pnömoniye neden olan bakterileri yok edebilmekte. Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara sebep olan virüsler karşısında ise etkisiz.

İnsanların çoğu doğru bir fikre sahip olsa da kaygılandırıcı yönelimleri bulunmakta. Virütik bir hastalığa sahip olsalar ve ilaçların işe yaramayacağını bilseler de şaşırtıcı bir %75 gene de antibiyotikler kullanmaktan yana fikir belirtmekte.

Araştırmacılardan Dr. David Broniatowski’ye göre bu algı şöyle: “Neden denemeyeyim ki?” Antibiyotikleri her ihtimale karşı kullanmak ve işe yarayabileceğini umut etmek. Sonuçta zararı olmadığını düşünüyorlar.

Fakat bu aslında büyük bir problem. Viral bir enfeksiyonu bütün dünyadaki antibiyotikler geçiremez. Daha da kötüsü dikkatsizce antibiyotik kullanmaz başka sağlık sorunlarına yol açabilir.

Broniatowski açıklıyor: “Potansiyel olarak toplumsal olarak ciddi bir sorun çünkü antibiyotik direnci oluşabilir. Bireysel zararları da cabası.”

Tatsız fakat sık rastlanan sonuçları biliyorsunuz; ishal, mide bulantısı, mide ağrıları. Bazı antibiyotikler çok daha ciddi sorunlar da yaratabilir. Bir sınıf olarak adlandırılan fluorokinolonlar  (levofloksasin ve siprofloksasin dahil) retina dekolmanıyla bağlantılı ve körlüğe sebep olabiliyor.

Ve başka bir özel antibiyotik, azitromisin aritmi (düzensiz kalp ritmi) ile bağlantılı ve ölümcül olabiliyor.

Daha ötesinde bazı doktorlar siz isteyebileceğiniz için antibiyotik ilaçlar yazabilirler. Bir daha ki sefer doktor reçetenizi yazarken neye ihtiyacınız olup olmadığını sorgulayın. Böylelikle ihtiyaç duyduğunuz ilaçları alır ve hastalığınızı geçirmeye çalışabilirsiniz.

İrem Arkan’ın da tavsiye ettiği gibi “Aklı olan antibiyotik kullanmasın. Ben zehirlendim, geçen hafta hastanelik oldum.”

BENZER YAZILAR