STRES ŞİŞMANLATIR MI?

kortizolStresin bedenimiz için kötüdür değil mi? Dünyaca ünlü kişisel antrenör Dax Moy’a göre hayır! Kilo kaybı

Bazı konularda uzmanlar dahi tam olarak bilgi sahibi olamıyorlar. Stres hormonu kortizol her zaman şeytan değil, vücudunuzda yarattığı biyokimyasal etkiler ise her zaman ölüm cezası demek değil!

Aslında doğru kullanıldığında, daha zayıf ve sağlıklı bir fizik için anahtar bile olabilir. Stres yok! Kontrolsüz, yüksek miktardaki kortizol tabi ki hastalıklara yol açabilir. Stresin rahatsızlıklarla anılması normal çünkü yüksek seviyelerde stres kalbinize, beyninize ve neredeyse her şeyi etkileyecektir. Ama şimdilik bunu bir kenara bırakalım. Bahsedilen egzersize vücudun verdiği ani tepkiler, cevaplar ve aynı zamanda da yeni uyandığınızda vücudunuzda ortaya çıkan ateşleyici kortizol. Bu durumlar aslında çok da kötü değil. Hatta kilo kaybını hızlandırabilir bile!

Bunu anlamak için cildimizin altındaki işleyişe bakmalıyız. Egzersiz sırasında kaslar yıpranır ve vücut bu duruma karşı bir stres tepkisi verir. Vücutta Kortizol ateşlenir ve büyüme hormonu salgılanır. Bu da vücuttu testosteron salgılanımını tetikler ki, birçok araştırmanın da gösterdiği üzere vücudun yağ yakma hızının tavan yaptığı bir durumdan bahsediyoruz. Kısacası, vücudun doğal olarak pozitif bir sonuç verdiği bir olgu.

Eğer ikna olmadıysanız bir de şuna bakın; antioksidanlar konusunda dünyaca ünlü bir otorite olan Prof. Mari Gomez-Cabrera’ya göre antioksidan takviyeleri aslında kardiyo performansınızı gölgeliyor olabilir çünkü antioksidanlar vücutta hücrelerin enerji üretmesini bloklar. Egzersiz sonrası bu kullanımların faydalı olduğu inancı yavaş yavaş kayboluyor.

İlginç kısma gelelim, bu sizin ne işinize yarayabilir?

Bütün bu durumlardan fayda sağlamak dengeye bağlı. Yani bunu sebzeleri bir kenara bırakıp, antioksidan haplarınızdan vazgeçmek için bir sebep olarak görmeyin. Genel sağlık için her türlü faydalı olacaktır. Fakat amacınız kilo kaybetmekse, sabah yaşanan kortizol yükselişini tutabilmek için uyandıktan sonra 40 dakika – 1 saat arası birşey yemeyin. Bu antrenman sonrası için aslında manasız olan ‘protein penceresi’ fikrinden vazgeçin: çalışmalarınızdan sonra da bu kortizol patlamasını yaşamak için aynı sürelerle birşey yememeye çalışın. Hormon dalgalarını doğru zamanda doğru şekilde kontrol ettiğinizde yağ yakma hızınızı arttırmış ve kilo kaybına kolaylık sağlamış olacaksınız. Bu vücudunuzun size teşekkür edeceği hedeflenmiş ve efektif bir kortizon enjeksiyonu.

BENZER YAZILAR