Kasvetli havalarla baş etmemizin 5 yolu.
Columbia University’de klinik psikoloji profesörü olan ve ‘Reset Your Inner Clock’ kitabının yazarı olan Michael Terman ışık eksikliğinin size nasıl moral bozukluğu olarak dönebileceğini açıklıyor.
1) IŞIK AKTİVİTEYİ ATEŞLER
Çoğu sabah, göz kapaklarınızdan ışıyan güneş ışığı retinanızdaki milyonlarca ışık reseptörü hücreyi aktive eder. Bunların içinde, içkin olarak ışığa karşı hassas olan özel bir tür retina ganglion hücreleri, ya da kısa adıyla ipRGCs bulunmakta. Bu hücreler beyninize sabah şoku veren nörokimyasal bir çağlayan sağlarlar.
2) SİNYALLER BEYNİNİZE ULAŞIR
ipRGCleriniz beynin suprakiazmatik çekirdeğini (SCN, yani sirkadiyen saatiniz) dürtüler yoluyla ateşler. SCN uyku hormonu melotoninin üretimini de kapatır. Aynı anlarda, bazı dürtüler farklı bir yolu takip eder ve uyanıklık sinyali hormonlarının üretimini tetikler.
3) KARANLIK TARAF TEZGAHINI KURAR
Sıkıcı kış sabahlarında, ışıkla uyarılan vücut alarmınız yataktan sürünerek çıkmanızın üstünden saatler geçse de çalmayabilir. Zayıflamış sinyal geldiği zaman bile, melotoninin dağılması uzun zamanlar alabilir. Sonuç: sabah boyunca uyur gezer gibi gezersiniz ve muhtemelen kahvenizi dökersiniz.
4) DEPRESİFLİK DEVREYE GİRER
Düşük enerji yeteri kadar can sıkıcı değilmiş gibi, ışık eksikliği aynı zamanda rafe çekirdekleri denilen nöronları etkileyerek beynimizde mutluluk nörotransmiteri olan serotoninin üretimini azaltabilir. Bu düşüş beyninizin dopamin ve norepinefrin stoklarındaki değişikliklerle birleşerek moral bozukluğuna katkıda bulunur.
5) KASLAR MORALLERİ YÜKSELTİR
Akşamüstü SCNiniz yatma vaktinin geldiğini düşünüp, melatonin salgılanması için çağrı yapar. Haftalar boyu bu olduktan sonra, 6 kişiden 1’inin kış aylarında moralsiz gezmesinin ya da mevsimsel etkilerden daha fazla muzdarip olmasının anlaşılmayacak bir tarafı yok. Öğle öncesi ya da sabah antrenmanlarıyla serotonin seviyelerinizi yükseltin.