Hamsi, sardalye, uskumru ve ringa balığı bu gezegende yaşayan en besleyici protein depolarından. Kokusuna bakmayın, değişik tatlarla birleştirip en sevdiğiniz yemeklere dönüştürün.
Yağlı balık yemenin ne kadar faydalı olduğunu biliyorsunuz. Ama aynı zamanda bu balıkların tadı ve kokusu hoşunuza gitmiyor olabilir.
Bu balıkları bu kadar sağlıklı yapan, içlerinde bulunan yağlı omega 3 asitleridir. 2012 yılında yapılan bir araştırmada, en çok omega 3 tüketen insanların tüketmeyenlere göre atrial fibrilasyon sorunu yaşama risklerinin yüzde 29 daha düşük
olduğu görüldü. Araştırmanın yazarı Dr. Dariush Mozaffarian, “Omega 3 asitlerinin dengeleyici etkisinin, kalp hücrelerinin düzensizliğini engellediğini düşünüyoruz” diyor. Bu yağların aynı zamanda beyninize ve eklemlerinize de iyi geldiğini belirtelim.
Bütün bu özelliklerine rağmen gerektiği kadar omega 3 tüketen erkeklerin sayısı çok az. Bu yıl Nutrition Study’de yayımlanan bir araştırmada, bir erkeğin haftalık omega 3 tüketiminin 28 gram olduğu saptandı. Amerikan Kalp Derneği’yse haftada 200 gram balık (özellikle de yağlı balık) tüketmenin ideal olduğunu belirtiyor. Bu da günde 250 miligram omega 3 demek. Peki, bukonuda bize hangi balıklar yardımcı olabilir? 85 gramlık porsiyon başına; hamsi 1783 mg, uskumru 1131 mg, sardalye 1246 mg ve ringa balığı 1.253 mg omega 3 içeriyor.
Dikkat ederseniz bu saydığımız balıkların tamamı aynı zamanda “kokan balıklar” sınıfında yer alıyor. Hamsi ve sardalye daha düşük zehirli cıva oranı, yüksek protein miktarı ve nispeten ucuz fiyatıyla öne çıkıyor. Eğer tadı ve kokusu sizi
bu balıkları tüketmek konusunda çekimserliğe itiyorsa, size Montclair Üniversitesi’nden Dr. Debra Zellner’in iyi bir haberi var: “ Sevmediğiniz bir yiyeceği sevdiğiniz yiyeceklerle karıştırarak, ortaya tadının hoşunuza gideceği bir tabak
çıkarmak mümkün.” Sizin için hazırladığımız bu dört farklı tarif, tamamen bunun için hazırlandı. Deneyin ve daha önce tüketmediğiniz balıklarla ne kadar nefis tabaklar yaratılabildiğini görün. Buna kardiyoloğunuz da çok sevinecek.