‘RETROGRAD EJAKÜLASYON’ DA NE OLA Kİ?

retroEğer ortada hiç kanıt bırakmadan orgazm oluyorsanız ne oluyor? Önemsemeli miyiz?

Seks yaptığımızda genel olarak ne olacağını biliyoruz, aynı bir şampanyayı patlattığımızda ne olacağını bildiğimiz gibi! Fakat bazı erkeklerde bu durum aynı şekilde gelişmiyor. (Seks, şampanya değil)

Bu duruma ‘retrograd ejakülasyon’ diyoruz. Orgazmın ejakülasyon içermemesi durumu. Peki nasıl oluyor?

Birinci olarak, bir anatomi dersi: Prostat bir ucunda penis diğer ucunda idrar kesesi ve seminal vezikül’e bağlı olan bir organdır. Boşalmaya hazır olduğunuz zaman spermler seminal vesikül’den prostat’a doğru geçer ve yolda bir ayrıma takılır. Bu ayrımın bir ucu mesaneye diğer ucu penise çıkar.

Normalde bir erkek orgazm noktasına geldiğinde mesane boynundaki yumuşak kas kasılır ve spermlerin penisten dışarı atılmasını sağlar. ‘Retrograd ejakülasyon’da ise kasılma gerçekleşmez ve spermler bir engel olmayan yol olarak mesaneye yönelir.

Kulağa oldukça rahatsız edici gelse de Cincinnati, Ohio’da bulunan The Urology Group’da doktor olan Kevin Campbell’a göre erkekler bu durumu hissettirmiyorlar bile. Tuvaletinizi yapmanızla beraber mesanedeki sperm de atılmış olur yani sağlığınıza önemli bir zarar gelmez. Bu durumda soru şu: Eğer canınız yanmıyor ve sıkıntı çıkmıyorsa dert etmemizi gerektirecek bir durum var mı?

Eğer bu durum beklenilebilir birşeyse (ki genellikle öyle) sıkıntı yok: Retrograd ejakülasyon şeker hastalarında, prostat ameliyatı olanlarda, prostat tedavisi görenlerde görülebilir bir durum. Çünkü üç halde de kasların sperm yolunu kapatması zorlaşıyor.

Hem bu durumu yaşıyor hem de bu özel durumlara sahip değilseniz bir üroloğa görünmelisiniz. Dr. Campbell’a göre “Sağlıklı insanlarda bu durumu rastlanıldığı zaman bir engel olduğu düşünülmelidir, idrar yolunda bir tıkanma gibi.” Yavaş çalışan bir idrar yolu sistemine sahip olabilirsiniz.

Bu nörolojik bir durumun da işareti olabilir, multipl skleroz gibi. Zarar görmüş sinirler kas yapınızı yıpratarak mesane valfinizin kapanmasını engelliyor olabilir.

Spermlerinizin varla yok arası bir durum aldığında korkmamanız gereken zamanlar çok sık ilişkiye girdiğiniz zamanlar olabilir. Dr. Campbell’a göre “Seminal vesikül’de biriken spermler gün içinde çok kez ilişkiye girilip boşalındığında yetersiz kalabilir. Vücudun yenilenme fırsatı bulamadığı zamanlarda bu durum normaldir. Eğer orgazm olup sperm boşaltamıyorsanız bu durum normal olabilir.”

Eğer arada zaman, günler vermenize rağmen boşalma olmuyorsa sperm miktarınız az ya da yetersiz olabilir. Acil bir durum olmasa da doktora görünmenizde fayda var.

BENZER YAZILAR