GRİP SEZONUNU BİR TEK GÜN BİLE İZİN ALMADAN GEÇİRİN!

gripEtrafınızdaki herkes hasta olsa bile siz olmayabilirsiniz.

Burnunu çeken iş arkadaşlarınıza dikkat edin. University of Arizona’da gerçekleştirilen yeni bir araştırmaya göre bir kapı kulpuna mikroplar bulaştığı zaman bir katın yarısına yayılma süresi sadece birkaç saatten ibaret.

Araştırmacılar bir ofis katında, bir kapı kulbuna zararsız bir virüs yerleştirmişler ve ışık düğmeleri, musluklar, masa üstleri, kahve kapları ve başka malzemeleri bulaşıcılığı ölçmek için kontrole almışlar. Birkaç saat içinde objeler %40-60 arası oranda virüsle kaynıyor durumda bulunmuşlar.

University of Arizona’da mikrobiyoloji alanında Profesör olan araştırmacı Dr. Charles Gerba’ya göre aynı şey sizi hasta eden virüsler için de geçerli olabilir. Bu bütün iş arkadaşlarınız sırayla domino taşları gibi hastalığa yenilmelerinin sebebi olabilir.

Peki iyi haber var mı? Evet, çözüm kolay.

Araştırmaya katılan çalışanların yarısı dezenfektan mendil ve el hijyeni için ürünler kullandıklarında virüs yayılımı %99 oranında azaltılabiliyor. Bütün yapmaları gereken günde bir kez masa üstlerini bir kez temizlemeleri ve toplantılardan, aralardan sonra dezenfektanlar kullanmaları. Araştırmacılar ayrıca çalışma masalarına ve ortak kullanım alanlarına çalışanların kullanmaları için peçete bırakıyorlar.

Gerba’ya göre fark yaratmak için çok fazla efor harcamaya gerek yok: “Dezenfektan jel veya peçeteleri kullandığınız zaman, virüs transferlerindeki zinciri kırmış olacaksınız.” Basit dezenfektanlar bile yayılmayı engellemekte etkili. Üstündeki açıklamalarda grip, nezle virüslerini öldürdüğü yazması  yeterli.

Diğer önemli hususları da es geçmeyin. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre düzgün bir şekilde ellerinizi yıkamanız hasta olma riskinizi yarı yarıya azaltacaktır. Birşeyler yemeden önce yıkayın, tuvaletten sonra yıkayın ve asansör butonu gibi çok sık el değilen yerleri elledikten sonra da yıkayın. Sabunla elinizi 20 saniye yıkadığınızdan emin olun ve iyice temizledikten sonra kağıt havluyla kurulayın. Ya da el dezenfektanı kullanın, benzer bir işlev görecektir.

BENZER YAZILAR