GÖBEĞİNİZ BEYNİNİZİ NASIL TEHLİKEYE SOKUYOR

demansGençken çok fazla ağırlık taşımak daha sonraki hayatınız için zihninizi tehlikeye sokuyor.

Kilo sorununuz var ama vermekle uğraşmıyor musunuz? Bir an önce başlarsanız iyi olacaktır çünkü daha sonra beyninizle alakalı sorunlar yaşayabilirsiniz. İngiltere’de gerçekleştirilen araştırmaya göre gençliklerinde çok fazla ağırlık taşıyan insanlar ilerleyen yaşlarda demans, bunama gibi hastalıklara yakalanma riskini daha fazla taşıyorlar.

Araştırmacıların buldukları sonuçlara göre 30 ila 69 yaş arasında obez olan erkekler hastaneye kaldırıldıklarında, daha sonraki 14 yıllık bir periyodda aynı yaşta fakat normal kiloda olan erkeklerden daha fazla demansa yakalanma riskine sahipler. Ve bu risk daha genç insanlarda daha da sıklıkta taşınmakta. 40lı yaşlardaki risk %70 seviyesindeyken, 50li yaşlardakilerin seviyesi %50. Peki ya 30lu yaşlardakiler? Onların bu tıbbi durumu yaşama olasılıkları diğer yaş gruplarına oranla 3 kattan da daha fazla.

Ayrıca bilim adamlarına göre, beden kütle indeksleri yüksek çıkan insanlar diyabet ve çeşitli kalp hastalıklarına yakalanma anlamında da daha riskliler. Bu iki durumda kan damarlarınıza zarar veren hastalıklar, bu da demansa yakalanma riskini daha da arttırıyor. Bu yüzden orta yaşlarda vasküler demans hastalığına yakalanma durumunda artış görülüyor, yani beyindeki kan damarları zarar görmüş oluyor. Alzheimer içinse aynı şey geçerli değil, bu daha çok beyindeki plak miktarının artışıyla alakalı.

Bu konuda daha çok araştırma yapılmasına ihtiyacımız var çünkü demansı tetikleyen başka durumları da tespit edebilmemiz çok önemli. Fakat bu sürede vücudumuzu hareket halinde tutarak koruyabilmeliyiz. Aging & Mental Health’de yayınlanan bir çalışmaya göre yüksek seviyede fiziksel aktiviye gerçekleştirip vücutlarını çalıştıran insanlar vasküler demans’a %38 oranında daha az yakalanmaktalar. Vücudumuzu aktif tutarak çalıştırmak ve göbeğimizden kurtulmak geleceğimiz için de çok önemli.

BENZER YAZILAR