GERİLEN KASLARINIZI TEDAVİ EDİN

Ağırlık antrenmanında oluşabilecek sakatlıkları tedavi edin.

Eğer bir kasınız gereğinden hızlı kasılırsa, gerilir ve kas lifleriniz yırtılabilir. Gerilme ne kadar şiddetliyse, o kadar çok kas lifi yırtılır. Eğer bu bölge uyuşur ve kızarırsa veya hareket ediyorken çok ağrıyorsa bir doktora görünün. Aynı esnada Shon Grosse’nin talimatlarını uygulayarak iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz.

İlk iki gün

İlk iki gün boyunca dinlenin, buz tedavisi uygulayın ve sakatlanan bölgenizi havada tutmaya çalışın. Ayrıca bu bölgeyi bandajla sarabilirsiniz, tabii kan dolaşımını engellemeyecek şekilde. Her iki üç saatte bir 15-20 dakika buz tedavisi yapın. Ayrıca iltihaplanmayı önleyen ilaçlar ilk iki gün size fayda sağlayabilir. Ancak bu sadece ilk iki üç gün için geçerli. Araştırmalar bundan sonra bu tür ilaçlar kullanmanın iyileşme sürecini negatif etkileyebileceğini gösteriyor.

3-4 gün sonra

Gerginliği yok etmek ve kasınızın güçsüzleşmesini önlemek için yavaş yavaş sakatlanan kasınızı hareket ettirmeye başlayın. Comprehensive Physical Therapy’nin sahibi Grosse “Bu sırada biraz acı hissetmeniz normaldir” diyor. Günde bir ya da iki defa sakatlanan bölgenizi 10-20 tekrardan hareket ettirin ve hareket aralığını sürekli artırmaya gayret edin. Ayrıca sakatlanan kasınızı aynı zamanda esneme hareketleriyle esnetin. Bunu 5-10 tekrar yapın, her tekrarda 10-30 saniye bekleyin. Bu biraz canınızı yaksa da sakatlanan bölgenize iyi gelecek.

2-3 hafta sonra

Sakatlanan kasınızı ağırlıklarla çalıştırmaya başlayın ancak normalde kullandığınız ağırlık, set ve tekrar sayılarının yüzde 25-50’sini kullanın. Her antrenmanda bu sayıları yüzde 10 artırmaya çalışın. Ancak gerçekten canınız yanıyorsa bir sonraki seviyeye geçmek için acele etmeyin. Grosse “Bütün bunları yapmanız rağmen hâlâ kas ağrınız günlük aktivitelerinizi engelliyorsa ya da bu bölgede bir morluk ve şişlik varsa antrenmanlara devam etmeden önce doktora görünmenizde fayda var” diyor.

BENZER YAZILAR