YAĞ TAKVİYELERİ

Beslenme programınıza daha fazla sağlıklı yağ eklemenin en iyi, hızlı ve kolay yollarından biri yine doğal yollardan alınan besin takviyeleri.

 

Zeytinyağı

Tekli doymamış yağlar, toplam beslenmenizin yaklaşık yüzde 15’ini oluşturabilir. Dörtte üçü tekli doymamış yağdan oluşan zeytinyağı, bu açıdan en iyi kaynaktır. Çoğumuz, en azından salata üzerinde zeytinyağı gezdirerek günde bir ya da iki yemek kaşığı zeytinyağı tüketiyoruz. Ancak eğer yapamıyorsanız, protein karışımınıza ya da yulaf ezmenize biraz zeytinyağı eklemelisiniz.

İpucu: Naturel sızma zeytinyağını tercih edin. Bu zeytinyağı türü diğerlerinden daha az işlem görmüştür. Eğer zeytinyağıyla bir şey pişirecekseniz, düşük sıcaklıkta pişirin. Yüksek sıcaklık zeytinyağının kimyasal yapısını değiştirir.

Keten Tohumu Yağı

Keten tohumu yağı, omega-3 yönünden zengindir. Günde bir ya da iki yemek kaşığı keten tohumu tüketmeyi deneyin. Zeytinyağıyla aynı şekilde tüketebilirsiniz.

İpucu: Keten tohumu yağının şişesini açar açmaz, buzdolabına koymayı ihmal etmeyin. Keten tohumu yağı, çok hızlı bayatlayan bir kimyasal yapıya sahiptir. Tabii bu yağı kullanarak bir şey pişirmemeniz lazım. Keten tohumundaki ısıya duyarlı çoklu doymamış yağ asitleri, sıcaklıkla yok oluyor.

Balık Yağı

Balık yağı bir başka harika omega-3 kaynağıdır ama keten tohumu yağından farklı olarak balık yağında iki elzem yağ asidi olan EPA ve DHA da bulunur. (‘Elzem’ ifadesi bu yağların vücudunuzda üretilmediği ve beslenme yoluyla alınması gerektiği anlamına geliyor.) Yeterli miktarda EPA ya da DHA alabilmek için her gün bir sürü balık yemeniz gerekir. İşte bu noktada balık yağı kapsülleri imdadınıza yetişiyor.

İpucu: Alacağınız balık yağı kapsüllerinin etiketlerindeki DHA ve EPA oranlarına dikkat edin. Bu iki rakamın toplamı 300-600 miligram arasında olmalıdır. Birkaç farklı balık yağı seçeneğiniz varsa, siz mutlaka somon yağını tercih edin. Vücudunuza en faydalı kimyasal bileşim somon balığı yağında bulunur.

 

BENZER YAZILAR