STRES VE YORGUNLUĞA KARŞI YENİ DOSTLARINIZ

Günümüzde, vücudumuz ve ruhumuz çevremizdeki tüm hızlı değişimlere ayak uyduramıyor. Böylece stres; günlük hayatımıza giriyor ve gerek ruhsal gerekse fizyolojik sağlığımızı olumsuz yönde etkiliyor.

Her ne kadar stresle beraber yaşamaya alışmış gibi görünsek de özellikle büyük şehirde yaşıyorsanız bu gibi dış etkenler sonucu halsizlik, sürekli yorgunluk, konsantrasyon ve vücut drencinin azalması gibi sorunların peşinizi bırakmaması çok büyük bir olasılık. Ancak; yalnız değilsiniz. Bu düşmana karşı savaşmak için çeşitli gıda takviyesi dostlarınız var.

Sibirya Ginsengi:

Stres ve yorgunluğa karşı kullanılan değerli bir bitki ekstresi. İçerisindeki eleutherositlerin adapte edici özelliği sayesinde, strese karşı toleransınızı artırıyor. Böylece Rocky 4’deki İtalyan aygırı gibi, en zor şartlarda bile yılmadan mücadele ediyorsunuz.

Kore Ginsengi:

Yukarıda belirttiğimiz bitki ekstresinin ikinci göbekten akrabası. Panax Ginseng adı ile de bilinen ve tonik özelliği en fazla olan ginseng türüdür. Bu özelliği nedeniyle yorgunluk ve halsizlik gibi durumlarda destekleyici olabildiği gibi, fiziksel aktivitelere karşı dayanıklılığı ve strese karşı toleransı artrıyor. Ancak mutlaka belirtelim, kalp hastası ve tansiyonu olan kişilerin her iki ginseng türü için de doktor gözetimine başvurması gerekiyor.

Rhodiola bitki ekstresi:

Son yıllarda özellikle Avrupa’da en çok ilgi çeken bitkisel takviyelerden biri. Neden? Çünkü mental, fiziksel ve çevresel stres faktörlerine (iş, trafik, size durmadan hesap soran patronunuz vs.) karşı toleransın artırılmasını sağlıyor. Aynı zamanda serotonin aktivitesini artırdığı için kronik strese bağlı endişe ve huzursuzluk hislerinin giderilmesine de yardımcı oluyor. Bu etkilerine dayanarak Rhodiola ekstresini stres, yorgunluk, genel mental sağlığın devamı, depresyon veya anksiyete gibi durumlara karşı destek olarak kullanabilirsiniz.

Vitamin ve mineraller:

Kendinizi sürekli halsiz hissediyor, konsatrasyonunuzda düşüş yaşıyorsanız, sorunu eskiyen yatağınıza atmayı bırakın. Vücudunuzun vitamin ve mineral eksikliği olabilir. Özellikle yoğun tempoda çalışıyor ve stres altındaysanız (Olmayan var mı?), bu tarz sorunlara karşı korunmak için en ideal temel takviye multivitamin formülasyonlarıdır. İyi bir multivitamin formülasyonunun kullanımıyla, temel vitamin ve mineral ihtiyacınızı karşılamış olursunuz. Ayrıca multivitaminlerin içinde bulunan B grubu vitaminleri, anti-stres özellikleri ile sürekli uzayan mesai saatlerinden sağ sağlim çıkmanıza yardımcı olur.

L-Theanine:

İsmini önceden duymamanız son derece normal. Çünkü yeşil çay bitkisinin içerisinde doğal olarak bulunan bu aminoasit, strese karşı yeni kullanılmaya başlandı. Hatta yeşil çayın rahatlatıcı etkinin bu maddeye bağlı olduğu düşünülüyor. Çünkü L-Theanine beyindeki serotonin ve dopamin gibi sakinleştirici maddelerin düzenlenmesini sağlıyor. Ayrıca sakin ve rahat bir zihnin göstergesi olan alfa beyin dalgalarının üretimini uyararak, derin bir rahatlama durumu yaratıyor. Bu da geceleyin gözünüzü kapadığınızda çok daha kısa sürede uykuya dalacaksınız demektir. Normal şartlarda yeşil çay tüketerek anlamlı dozda L-Theanine almak için her gün onlarca fincan içmeniz gerek; bu yüzden L-Theanine’in besin takviyesi olarak kapsül halinde almayı tercih edebilirsiniz. ‘Ben her zaman tavşan kanı çayı tercih ederim’ diyenlere şiddetle tavsiye ederiz.

BENZER YAZILAR