UYKUSUZLUK DERDİNE SON!

Uyku bozuklukları erkekler arasında son derece yaygındır. Çözüm için önce soruna odaklanmalısınız! 

Uykusuzluk sorunu sizi esir almış durumda. Hiçbir uyku hapı da işe yaramıyor (zaten uyku hapı kullanmak da çok akıllıaca bir çözüm değil). Yine her zamanki gibi bilgisayar karşısında gözlerinizi açık tutma savaşı mı veriyorsunuz? O halde derhal bir çözüm arayışına başlayın. Pennsylvania Eyalet Üniversitesi’nin geçtiğimiz sene yaptığı bir araştırmaya göre gecede yedi saatten az uyuyan kişilerin erken ölüm riskleri daha uzun saatler uyuyanlara göre dört kat daha fazla. Uyku bozukluğu bağışıklık sistemi, metabolizma ve zihinsel fonksiyonlarınıza zarar verirken hipertansiyon, obezite ve diyabet riskini de artırabiliyor.

Peki uykusuzluk problemini nasıl çözebiliriz. Bunun için önce soruna odaklanmalıyız.

Uyku hırsızı; finansal endişeler
Her ne kadar küresel ekonomik kriz Türkiye’yi teğet geçmiş olsa da mali endişeler hepimizin uykularını kaçıracak bir problem. Dr. Marks “Yetersiz maaşlar ya da iş kaybetme korkusu sizi sürekli daha fazla çalışmaya iter. Fiziksel ve zihinsel olarak aşırı yüklenmek beyninizdeki aktiviteyi artırır. Kendinizi sürekli ‘uyanık’ hissetmenize neden olur” diyor. İşte bu yüzden özellikle uykusuzluk (insomniya) hastaları kafalarını dağıtmak için televizyon izlemek gibi tekniklere başvururlar. Televizyon izlemek her daim bir yarış halindeki beyninizi rahatlatsa da sürekli hareket halindeki ışık, uyku hormonu melatoninin salgılanmasını engeller. Bu da sizi uyutmak yerine rahatsız bir geceye neden olur.

Hemen uykuya dalın
Kimyasal bir savaşa hazır olmanız gerekiyor. Zira stres, kortizol hormonunun salgılanmasını tetikleyerek insomniya yani uykusuzluğa neden olur. Beynin mutluluk hormonları endorfinlerin rahatlatıcı bir etkisi var. Seks ya da mastürbasyon endorfinlerin hücum etmesini sağlayabilir. Fakat çok daha iyi bir çareniz var. O da neşe. Dr. Marks, YouTube’da üç dakikalık eğlenceli bir video izlemenin televizyondan bin kat iyi olduğunu söylüyor. Ekran ışığının neden olduğu uyarıcılara karşı F.lux programını (stereopsis.com/flux) yüklemenizi öneriyor. Böylece ekrandaki renkler daha mat bir hale geliyor. Eğer hâlâ uyuyamıyorsanız koyunları sayın. Şaka yapmıyoruz. Bu klişe tamamen gerçek. ABD’deki Insomnia and Anxiety dergisinin 2010’da yaptığı araştırmaya göre koyun saymak beyninizin bilgiyi sürekli işleyen bölümünü işgal ediyor. Bu bölgenin kapasitesi sınırlı olduğu için beyaz tüylü koyunlar istenmeyen düşünceleri beyninizden uzaklaştırmış oluyor.

BENZER YAZILAR