Spor hekimi ve anti doping uzmanı Dr. Aylin Çeçen Aksu, profesyonel sporda doping kullanımı ve dopinge karşı önlemleri Men’s Health’e anlattı.
Tek Tehlike Steroid Değil Doping
Sportif performansı artırmak amacıyla, fırsat eşitliğine aykırı olarak, sporcu sağlığına zarar verebilecek madde ve yöntemlerin kullanmasının ortak adı. Dünya Anti Doping Temsilciliği’nin (WADA) her yıl için yasaklı madde ve yöntemler listesini birkaç ay önceden ilan ediyor. Bu listede yalnızca anabolik androjenik steroidler değil, steroid olmayan anabolikler, uyarıcılar, uyuşturucular, bazı hormonlar, idrar söktürücüler ve diğer maskeleyici maddeler var. Ayrıca kan dopingi, gen dopingi gibi diğer bazı yöntemler de denetleniyor.
Çember Daralıyor
Türk sporunda doping maalesef var. Yasaklı maddelerin kullanım yaşı da giderek düşüyor. Öte yandan, Türk sporunda anti doping çalışmalar da yaygın şekilde yürütülüyor. Bu çalışmaların temel felsefesi caydırıcılık. WADA, uluslararası federasyonlar, ülke federasyonları, ulusal anti doping kurumları, hükümetler ve polis örgütleri madde kullanımının yanında temin trafiğini de ciddi şekilde kontrol altına almaya çalışıyor. Biyometrik sporcu pasaportları sayesinde hormon ve gen dopingi de zorlaştırılıyor. Uzun bir spor kariyeri ile doping öyle kolay kolay bir arada barınamayacak.
Yaratıcılıkta Sınır Tanımıyorlar
Doping kullanan sporcular kontrollerden kaçmak için ellerinden geleni yapıyor. Tanıtıcı kimlikte tahrifat yapmak, kendisi yerine başkasını kontrole sokmak, yanında getirdiği başka birine ait temiz idrar numunesini vermek, vücut içine yerleştirdiği sonda aracılığıyla başkasına ait temiz numuneyi idrar yapar gibi yapmak ve benzeri yöntemlere sıkça rastlanıyor. Bir de, anti doping görevlilerine yardımcı olması gereken yetkililerin suiistimalleri olabiliyor. Zaman zaman federasyon yetkilileri bile, sporcuların yanlarında getirdikleri temiz idrarı vermesine göz yumulması için aracılık edebiliyor. Hatta uluslararası yetkililerin de çeşitli kıyaklarla bu tür girişimlere göz yumması sağlanabiliyor.