Diyetleri baltalayan en büyük düşmanlardan ikisi, alkol ve yağdır. İkisi de çok miktarda kalori barındırıyor ve vücuda pek çok yönden önemli etkileri oluyor. Bu etkilerin bazıları iyi olabilir ama çoğu sizi korkutacak kadar kötü.
Alkol ve yağlı yiyecekler yediğiniz öğüne yanlışlıkla girmiş gibi numara yapmayın. Bunun yerine vücudunuza yaptıkları etkileri iyice öğrenin. Böylece bir dahaki sefere aklınızı çelmeye çalıştıklarında, bu bilgiler ışığında daha doğru kararlar verirsiniz.
YAĞ
Aşırı yağ tüketimi ve vücuttaki yağ oranının, yüksek tansiyon, felç ve diyabet gibi hastalıklara direkt katkıda bulunduğu herkes tarafından bilinen bir gerçek. İster obez olun, ister sadece 7 kilo fazlanız olsun, kilo fazlası olan vücutlar egzersiz ve fiziksel aktiviteler sırasında nefes alma zorluğu çeker.
Bir gram yağda 9 kalori vardır. Bu nedenle de en ağır besin maddelerinden biridir. Bununla birlikte, yağ vücudunuz ve beslenme düzeniniz için önemli. Bu yüzden tamamen hayatımızdan çıkaramayız. İşte yağın en temel görevleri.
YAĞIN İŞLEVLERİ
Vitamin Emilimi
A, D, E ve K vitaminleri yağda çözünür. Çözünen vitaminlerin vücut tarafından emilip her yere taşınması da yağın görevidir. Bu vitaminler kemikleri güçlendirir, hücre ve dokuları yeniler ve kanı pıhtılaştırır.
Koruma
İç organlara tampon yapıp izole ederek korur. Vücut sıcaklığı kaybını engeller ve özellikle judo, güreş gibi yakın temasın olduğu fiziksel aktivitilerde darbeye karşı güçlendirir.
Enerji Depolama
90 dakikadan uzun süren düşük ve orta yoğunluklu egzersizlerde enerji için yakıt sağlar.
TÜRLERİ
Doymuş (Kötü)
Kolestrol bakımından yüksek.
Hayvansal ürünlerde bulunur (et, yumurta, süt ürünleri)
Doymamış (İyi)
Kolestrolü azaltır.
Zeytin, avokado, balık ve keten tohumunda bulunur.
Trans (Kötü)
Hayvansal ürünlerde ve işlenmiş bitkisel yağlarda az miktarda bulunur. Hamur işlerinde, cips ve şeker gibi atıştırmalıklarda, kızartmalarda, pizzada ve diğer pek çok işlenmiş yiyecekte ise bol miktarda bulunuyor.
Yağın beslenme alışkanlıklarımızda ne kadar önemli bir rol oynadığını öğrendik. Burada asıl dikkat etmemiz gereken şey, ne tür yağlardan ne kadar tükettiğimiz. Yağ tüketimini günlük alınan kalori miktarının yüzde 20’siyle sınırlamak gerekiyor. Bu miktarın yüzde 10’undan fazlası doymuş yağlardan oluşmamalı. Bu kurallara uyarak, birçok hastalık riskini en aza indirip, aynı zamanda güçlü ve sağlıklı bir vücut için gerekli olan yağ miktarını da almış olursunuz.
ALKOL
Diğer besin maddelerinin aksine, alkol vücudunuz için hayati bir önem taşımaz. Fiziksel bir faydası olmadığı için de kullanmak elzem değildir. Bir gram alkolde 7 kalori vardır ve kalori bakımından en zengin ikinci gıda maddesidir. Bu nedenle vücudunuza çok fazla etkisi var. Şimdi bu etkilere bir göz atalım.
ALKOLÜN ETKİLERİ
Dehidrasyon
Antidiüretik hormon (ADH) üretimini bastırarak, sık sık idrara çıkmaya, bu nedenle de su kaybına yol açar. Vücuttaki sıvı miktarı azaldığı için de kramplara neden olur.
Sedasyon
Bilinç kaybına yol açar, refleksleri yavaşlatır, el ve göz koordinasyonunu engeller. İçkiliyken araba kullanmanın yasa dışı olmasına yol açan aynı sebeplerden dolayı, içkiliyken egzersiz de yapmamalısınız.
Mineral ve Vitamin Emilimi ve Tüketimi
Bu tüketime kısmen yukarıda bahsettiğimiz aşırı idrara çıkmak yol açıyor. Ayrıca, alkol B vitamini ve çinko gibi hayati önem taşıyan besin maddelerinin emilimini sekteye uğratıyor.
Azalan Direnç
Karaciğerin glikoz üretip, kan dolaşımına karıştırma görevini yerine getirmesini engelliyor. Enerjinin azalmasına ve direnç kapasitesinin düşmesine neden oluyor.
Uyku Düzenini Bozar
Uyku süresini ve düzenini, bunun sonucu olarak da yenilenme sürecini (hem zihinsel hem fiziksel olarak) sekteye uğratır. Uykudayken hafızanın düzenlenmesi ve belleğin güçlenmesi aşamalarını da engelliyor.
Büyüme Hormonu Azalır
Uykunun bölünmesi, insan büyüme hormonunun salgılanmasını engeller ve yüzde 70 oranında azalmasına yol açar. Büyüme hormonu ise kasların gelişmesini, yapılanmasını ve yenilenmesini sağlar.
Vücudunuz alkole yağ muamelesi yapar ve aynı şekilde depolar. Bir gramında 7 kalori olduğu gerçeğini ve negatif ektilerine dair bu uzun listeyi her zaman göz önüne alın. Sağlığınızı ve zihinsel performansınıza önem vererek, tercihinizi buna göre yapın. Unutmayın, kilo almak kolaydır ama onları geri vermek hayli zordur.