KENDİMİZE BAKIYOR MUYUZ?

Daha çekici görünmek için kendinize ne kadar zaman ayırıyorsunuz? işte rakamlar…

Eskiden erkekler için bakım ürünleri demek, su ve sabundan ibaretti. Acak teknoloji ile beraber erkekler de evrildi ve artık farklı rutinlere kavuşu. Öyleki erkekler daha çekici görünmek için günün 20-30 dakikasını banyoda geçirebiliyor. Peki istatistikler bu konuda ne diyor? İşte Unilever’in 6000 kadın ve erkek üzerinde yaptığı araştırma.

Yanlış #1

“Benim terim kokmaz abi!”

Belki siz böyle düşünebilirsiniz ancak özellikle yaz günü sevgilinizi ikna etmeniz bir hayli zor olacaktır. Türkiye’de erkeklerin sadece yüzde 36’sı deodorant kullanıyor. Avrupa’da bu oran yüzde 80, Kuzey Amerika’da ise yüzde 95. İngiltere’de kişi başına yıllık 11 euro olan deodorant tüketimi Türkiye’de 1 eurodan daha az. Bu rakam Arjantin’de 8 euro. Brezilya gibi gayrisafi milli hasılada Türkiye’ye yakın bir ülkedeki rakamlar da Türkiye’nin sekiz katı. Türkiye’de yıllık kişi başına deodorant tüketimi bir adet bile değil. (Yaklaşık 53 gram!) İngiltere’de ise bu oran 6,77 adet. Unilever Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Yalımuzun’a göre Türkiye’deki erkeklerin deodorant kullanmamasının sebebi terlemediklerini ya da terlerinin kokmadığını düşünmeleri.

Yanlış: Gün içinde, terledikten sonra ve kıyafet üzerine sıkarak deodorant kullanmak

Doğru: Yalım, banyodan hemen sonra doğrudan cildinize temas edecek şekilde deodorant kullanmanın, tüm gün ter kokmanızı önleyeceğini söylüyor. “Anti perspirant ürünler terlemeyi önlüyor, vücuda zarar vermiyor. Sadece terdeki bakterileri öldürerek terinizin kokmasını önlüyor.”

Yanlış #2

“Erkek adam bakım ürününe para harcamaz.”

Aksine belki de para harcamanız gereken ilk masraf kalemi bu. Unilever Türkiye’nin kurumsal sözcülüğünü yapan Mehmet Altınok “Nüfusu Türkiye nüfusuna yakın olan gelişmiş Avrupa ülkeleriyle kıyasladığımızda Türkiye kişisel bakım sektörü hâlen bu ülkelerin çok gerisinde” diyor. Türkiye ile kıyaslandığında Fransa 10 kat, Almanya ve İngiltere de dokuz kat daha büyük bir sektör hacmine sahip. Altı Ar-Ge ve 31 geliştirme merkezine sahip Unilever’in raporlarına göre, ülkemizde kişi başı yıllık el ve cilt bakımı ürünlerine sadece 1,7 TL harcanıyor. Yüzde 37’lik bir kesimin yüzünü yalnızca sabunla yıkadığını düşünecek olursak, bu rakam kulağa normal geliyor tabii. Şaşırtıcı rakamlar sunmaya devam edelim: Sadece yüzde 24’lük bir kesim şampuan kullanıyor. Ülkemizde yıllık kişi başı şampuan tüketim miktarı 0,6 litre. Japonya ve Amerika’da ise bu rakam 4 litreye çıkıyor. Türkiye’de sıradan erkeklerde kişi başı yıllık diş fırçası tüketim miktarı bir adetken Avrupa’da iki katı. Bizde, 106 gram diş macunu tüketilirken, İspanya 320 gram tüketiyor.

Yanlış: “Vakit kaybetmeye gerek yok, sabah uyandığım gibi evden çıkarım…”

Doğru: Zeynep Yalımuzun “Kişisel bakıma günde sekiz dakika ayırmak yeterlidir” diyor. Eğer inatçı kokular peşinizi bırakmıyorsa, hemen paniğe kapılmayın. Antibakteriyel sabunlar derdinize derman olabilir. Çünkü peşinizi bırakmayan inatçı vücut kokusu, cildinizdeki bakteriyel oluşumların sonucunda çıkmış olabilir. Ayrıca soğan, sarımsak, köri ve diğer baharatlı yiyeceklerin kokularının da terle dışarı atıldığını hatırlatalım. Terle kıyafetlerinize bulaştığında kokuların daha kalıcı olur.

BENZER YAZILAR