ENDOMETRİOZİSİN 4 İŞARETİ

Dünyanın her yerinde milyonlarca kadının ruh sağlığını, doğurganlığını, hatta kariyerini bile etkileyen bir hastalık olan endometriozisin işaretlerini Profesör Jason Abbott anlatıyor.

SANCI ADETA NEFESİNİ KESİYOR

“Kadınların çoğu regl dönemlerinde kendini rahatsız hisseder. Fakat ağrı yüzünden okula veya işe gidemiyor ve her zamanki aktivitelerinden mahrum kalıyorsan, bu ağrının çok da normal olmadığını aklında tut.”

SADECE REGL DÖNEMINDE OLMUYOR

“Belirtiler arasında regl dönemi dışında ağrı, seks esnasında ve hatta tuvaletteyken duyulan sancı, ayrıca bel ve üst bacak ağrıları yer alıyor.”

BELLİ BİR DÖNGÜ VAR

Endometriozis kaynaklı bel ağrıları söz konusu olduğunda genellikle dairesel bir döngü oluyor. Bu belirtilerin sorumlusu ise hormonlardaki iniş çıkışlar. Bunlar anormal dokulardaki enflamatuvar tepkiyi tetikliyor.”

AYNI ANDA BİRDEN FAZLA BELİRTİ VAR

Yorgunluk genellikle kronik ağrıyla beraber ortaya çıkar. Eğer bu süregelen bir problemse ve başka belirtilerle beraber meydana geliyorsa, sorunun kaynağını bulman gerekiyor demektir. Endometriozis için söyleyebileceğimiz kesin bir belirti yok. Yani yapman gereken şey, doğru belirti kombinasyonunu tespit etmek.”

BENZER YAZILAR