SOĞUK ALGINLIĞININ EVRELERİ

Soğuk algınlığının evrelerini öğrenerek, belirtiler işleri iyice yokuşa sürmeden önce önlemini alabilirsin.

Boğazındaki o ilk kaşıntıdan son evredeki öksürük krizine kadar, soğuk algınlığının birçok belirtisi olabilir. Ancak bazen de emin olamaz, biraz fazla yorulduğunu düşünüp bu belirtileri görmezden gelebilirsin. Fakat böyle durumlarda kahraman gibi davranmanın hiçbir manası yok.

İngiltere’de yapılan bir araştırma, soğuk algınlığı yaşayan kişilerin yüzde 40’ının bir ila altı gün arasında aile hekimine gittiğini belirtiyor. Peki, soğuk algınlığının evreleri tam olarak ne kadar sürüyor ve ne zaman doktorunu ziyaret etmelisin? Belirtileri ve bu belirtilerle başa çıkma yollarını öğren.

SOĞUK ALGINLIĞININ EVRELERİ

1. ve 2. Gün: İlk iki gün boyunca kendini pek de kötü hissetmediğinden, teşhis için Google’da arama yapmaya henüz başlamadın. Bunun nedeni, ilk iki gün süresince soğuk algınlığına yakalandığına dair hiçbir belirti olmaması. Çünkü her şey daha yeni başlıyor!

2. ve 3. Gün: Kendini biraz yorgun hissetmeye ve hapşırmaya başlamış olabilirsin. Vücudun ağrır, boğazında ise bir türlü geçmeyen garip bir kaşıntı veya acı olur. Soğuk algınlığı çabuk ilerler. Eğer bu belirtileri deneyimliyor ve belirtilerin bir sonraki aşamaya erişmemesini istiyorsan, derhal yatağına dönmeli ve dinlenmeye başlamalısın. Sıcak çay en iyi refakatçin olabilir.

3. ve 4. Gün: Bu günlerde burnun musluk gibi akmaya başlar. Şeffaf olan burun sıvısı, giderek yeşil veya sarı bir renge bürünür. Soğuk algınlığının ilerleyişini takip etmek kolay olmasa da, Eczacı Raj Patel tıkanmış solunum yollarını rahatlatmak için reçetesiz satılan ve dekonjestan sınıfına giren bir ilaç kullanmanı öneriyor. Buhar banyosu veya sıcak bir duş da burnunun açılmasına yardımcı olacaktır. Bir işe yaramıyormuş gibi görünse de, solunum yollarını temizlemek ileride sinüzit olma ihtimalini azaltır.

4. ve 6. Gün: Burun tıkanıklığın bu günlerde hafif bir öksürüğe de yol açabilir. Solunum yollarındaki iltihap yüzünden, diğer belirtiler tamamen geçse bile öksürmeye devam edebilirsin. Evet, oldukça can sıkıcı ama doğru müdahale ettiğin müddetçe gelip geçici olduğunu aklında çıkarma.

7. Gün: Nihayet yedinci güne eriştin! Eğer kendini çok kötü hissetmiyorsan, doktor randevunu iptal edebilirsin. Bu, soğuk algınlığının iyileşmeye başladığına dair en kesin işaretlerden biridir. Patel çoğu soğuk algınlığı mağdurunun biraz dinlenerek ve reçetesiz ilaçlar kullanarak kolayca iyileştiğini belirtiyor.

Sana başka bir iyi haberimiz daha var: Soğuk algınlığından itibaren yaklaşık olarak iki hafta içerisinde, vücudun aynı virüsü bir daha kapmanı engellemek için antikorlar üretmeye başlar. Kötü haberimiz ise, İngiltere’de yürütülen Treat Yourself Better Without Antibiotics kampanyası adına yapılan araştırmalara göre yaklaşık olarak 199 tür soğuk algınlığı virüsünün olması. Yani daha önce kapmadığın bir tanesinin sana bulaşması da gayet olası. Ve bu, henüz yeni iyileşmişken de başına gelebilir. Bu yüzden, başından geçenlerden ders almaya ve bu evreleri aklında tutmaya devam et!

BENZER YAZILAR