REGL DÖNEMİNDE DOĞRU BESLENME

Regl döneminde beslenme konusunda dikkat etmen gerekenleri masaya yatırdık. 

PMS ve regl dönemi boyunca ağrı ve iştah artışı şikâyetlerini kontrol altında tutmak istiyorsan, beslenmene her zamankinden daha fazla özen göstermen gerek. Aşırı yağlı ya da tatlı abur cuburlar ve hamur işi yerine; sebze, meyve, beyaz et, çorba gibi sindirim sistemini zorlamayacak hafif gıdalar tüketmelisin.

Regl döneminde yoğun ağrıların nedeni demir eksikliği olabilir 

Diyetisyen Özge Bezirci, yoğun ağrılardan yakınıyorsan demir eksikliğin
olabileceğini belirtiyor. Bu durumda mutlaka demir, demir bağlama kapasitesi ve ferritin değerlerini kan tahlili yaptırarak kontrol ettirmende fayda var. Bezirci, “Eğer demir eksikliğin varsa, kırmızı et ile birlikte mutlaka C vitamini almalısın ki demir emilimi artsın. Mümkün olduğu kadar kırmızı etin yanında yoğurt veya ayran tüketmemeye dikkat et” diyor. Op. Dr. Mete Kürşat Koç ise, sıvı birikimini önlemek için tuz ve tuzlu besinleri azaltmanı, krampları azaltmak içinse süt ve süt ürünleri gibi kalsiyum kaynağı besinleri tercih etmeni öneriyor.

Regl döneminde tatlı krizi 

Tatlı krizi olarak algıladığın durumun, esasında bu dönemdeki karbonhidrat ve enerji ihtiyacı olduğunu biliyor muydun? Bezirci, tatlı yemeden önce doğal karbonhidratlara şans vermen gerektiğini söylüyor: Tahıllı ekmek, bulgur, kinoa, karabuğday, yulaf, taze meyve ve kuru meyve seçeneklerini tercih et. Çikolata yemeden, yalnızca hurma veya doğal bal ile de bu dönemi atlatabildiğini görünce şaşıracaksın.”

Alkol ve kafeinden uzak dur 

Son olarak, PMS dönemindeyken duygu ve enerji durumunu değiştirebilecek alkol ya da kafein içeren içeceklerden uzak dur ve günde en az iki litre su içmeyi ihmal etme.

BENZER YAZILAR