Hepimiz sağlıklı ve güzel bir gülüşe sahip olmak isteriz. Fakat doğru bildiğimiz bazı yanlışlar, gündelik diş bakımında hatalar yapmamıza yol açar.
Diş sağlığınla ilgili doğru bilinen yanlışları senin için masaya yatırıyoruz.
DİŞ İŞLEMLERİ ACILIDIR
YANLIŞ. Kozmetik Diş Hekimi Joe Kravitz; “Günümüzde asitsiz anestezik maddeler kullanılmaktadır, bu yüzden yanma ve batma hissi yaratmazlar” diyor. Ayrıca oral, IV ve genel anestezi gibi farklı seçenekler de mevcuttur.
DİŞ İPİ KULLANIMI DİŞ ETLERİNİ KANATIR
YANLIŞ. Bilinenin aksine kanama, diş ipi kullanılmamasından kaynaklanır. New Yorklu Kozmetik Diş Hekimi Irwin Smigel; “Eğer diş ipi kullanırken diş etlerin kanıyorsa, diş eti iltihabın var demektir. Bu sorun düzenli diş ipi kullanımı ve diş fırçalama ile kendiliğinden iyileşir” diyor.
GÜZEL GÜLÜMSEME GENETİK MİRASTIR
DOĞRU, fakat bir noktaya kadar. Eğer ağız ve diş bakımını ihmal edersen, çürükler, lekeler, çatlaklar ve olası enfeksiyonlarla baş etmek durumunda kalırsınız. Dr. Frost; “Bir insan genetik olarak mükemmel diş ve gülüşe sahip olarak dünyaya gelebilir. Fakat düzgün bir ağız bakım düzeni yoksa güzel gülüşünü kaybedebilir” diyor.
DİŞ İPİ UYKUDAN ÖNCE KULLANILIR
YANLIŞ. Dr. Frost, “Sabah, öğle ya da akşam fark etmez. Diş ipini günün hangi saatinde kullanırsan kullanın, ağız içindeki bakteriler her 20 dakikada bir katlanarak artar” diyor. Dolayısıyla sabah ya da akşam kullanılması fark etmiyor. Sen yeter ki günde bir kez diş ipi kullan!
DİŞ BEYAZLATMA İŞLEMİ NE KADAR KALICIDIR?
Kozmetik Diş Hekimi John Heimke, “Eğer sana diş beyazlatmanın sonsuza dek dayanacağı söyleniyorsa inanmamalısın” diyor ve ekliyor; “Eğer sadece şeffaf sıvılar içip, şeffaf gıdalar tüketeceksen, -ki bu mümkün değil- o zaman beyazlatma işlemi sonsuza dek etkili olabilir. Beyazlatmanın ömrü genellikle 3-6 ay arasında değişir.” Sonuçların daha uzun ömürlü olabilmesi için koyu renkli yiyecek ve içecek tüketimini azaltmaya özen göster.
Diş beyazlatmanın dişlere zarar verdiği de yine bir şehir efsanesi. Diş Hekimi ve Ortodonti Uzmanı Burak Büyüktürk, “Diş beyazlatma işlemi jeller sayesinde diş renginin açılmasıdır. Bu jeller dişi pürüzlendirerek etki gösterir. Bu nedenle bir-iki gün hassasiyet oluşabilir fakat kalıcı değildir. Tükürükteki mineraller sayesinde birkaç gün içinde düzelir. Yani beyazlatmanın kalıcı bir yan etkisi yoktur” diyor.
DİŞLERİN İÇİN HANGİSİ DAHA KÖTÜ: GAZOZ MU ÇİKOLATA MI?
Tek oturuşta bir paket çikolata yemek mi yoksa birkaç yudum gazoz içmek mi dişlerine daha fazla zarar verir? Dr. Smigel; “Şaşırtıcı biçimde, birkaç yudum asitli içecek, dişlerinize bir paket çikolatadan daha fazla zarar verir. Asitli içeceklerde bulunan şekere sürekli olarak maruz kalmak, ağız içindeki asit oranını arttırır. Çikolatanın içindeki şeker miktarı ise, gazozun içeriğinde bulunan şekerden daha azdır” diyor.