SAĞLIK DEPOSU YUMURTA

Yeterince yumurta tüketiyor musun? Yoksa kolesterolden korkup ondan uzak mı duruyorsun? O zaman yazımıza bır göz at…

Araştırmalar yumurtanın sağlık dolu bir besin olduğunu gösteriyor. Amerikan Journal of Clinical Nutrition’da yayımlanan bir çalışmaya göre, sağlıklı insanların yumurta tüketimiyle kalp krizi ya da felç riski arasında hiçbir bağlantı yok. Bu da yumurtanın zararlarına yönelik efsaneleri çürütmüş oluyor. İşte yumurtayı korkmadan kırman için dört sebep:

KANSER RİSKİNİ DÜŞÜRÜR

Yumurta bir numaralı kolin kaynağıdır. Kolin, B vitamini komplekslerinin içinde yer alan bir maddedir. Karaciğer hastalıklarını ve damar sertliğini önlemeye yardımcı olur. Bir büyük yumurta, her gün almanız gereken kolin miktarının yüzde 30’unu içerir. Bir araştırmaya göre, yüksek miktarda kolin almak kadınlarda meme kanseri riskini yüzde 24 oranında düşürüyor. Kolin en fazla yumurta sarısında bulunuyor. Yani yumurta beyazı ile yapılmış omletler yerine tam yumurtalı seçeneklere yönelebilirsin.

GÖZLERİNİ KORUR

Yumurta sarısı yüksek miktarda lutein ve zeaksantin içerir. Çalışmalar, bu iki antioksidanın maküler dejenerasyon (gözde keskin görüşten sorumlu sarı noktanın yaşla birlikte hasar görmesi) ile savaştığını gösteriyor. Düzenli olarak yumurta yersen 80 yaşına geldiğinizde hâlâ çok uzağı gören keskin gözlerin olabilir.

BELİNİ İNCELTİR 

Louisiana Devlet Üniversitesi araştırmacıları, haftada en az beş gün kahvaltıda iki yumurta yiyen obez insanların yüzde 65 oranında daha fazla kilo kaybettiğini ve kahvaltıda hamur işi yiyen kadınlara göre gün boyunca çok daha enerjik olduğunu saptamış. Penn Devlet Üniversitesi’nin beslenme bölümünden Yrd. Doç. Kristine Clark ise, “Yumurta seni karbonhidratlı gıdalara göre çok daha mutlu hissettirir ve uzun süre tok tutar” diyor.

KASLARINI GÜÇLENDİRİR 

Yumurta, aldığın proteinlerin vücudunda emilimini kolaylaştıracak bazı amino asitler içerir. Bunun anlamı şu: Kalçanı çalıştıran sıkı bir egzersiz sonrasında büyük bir yumurtayı haşlayıp yersen, en ideal kas yapıcı besini almış olursun.

EN İYİ YUMURTA HANGİSİ?  

Bütün yumurtalar aynı temel sağlıklı maddeleri içerir ve en büyük olanı sadece 72 kaloridir. Bu yüzden yanlış seçim yapman pek mümkün değil. Ama yeme alışkanlıklarınıza bağlı olarak bazı özel yumurta çeşitlerini seçmek, harcadığın ekstra paraya değebilir.

ETİKETLERE GÖZ GEZDİR

ORGANİK: Bu yumurtalar büyük kümeslerde beslenerek şişmanlatılan tavuklardan alınmıyor. İçeriğinde antibiyotik ve katkı maddeleri bulunmuyor.

SERBEST GEZEN: Kafessiz (free ranch) olarak da adlandırılan bu tür yumurtalar, belirli bir alanda serbest dolaşan tavuklardan elde edilir.

BUNLARI UNUTMA!

Satın aldığın diğer ürünlerde olduğu gibi yumurta konusunda da güvendiğin markalardan alışveriş yap. Tavukların yetiştirildiği tesisleri araştır ve mümkün olduğunca organik ürün tercih eT. Satın almadan önce etiketini dikkatlice oku. Marketin soğuk reyonunda yer alan ürünleri tercih et. 

BENZER YAZILAR