Plastik poşetler için yasa meclisten geçti!

TBMM Genel Kurulu’nda, Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin ilk bölümündeki 9 madde kabul edildi.

Kanun teklifinin ilk bölümünde bulunan 9 maddenin meclisten geçmesiyle birlikte, plastik alışveriş poşetleri artık en az 25 kuruştan satılacak.

Plastik poşetleri ücretsiz veren satış noktalarına ceza!

Plastik poşetleri vatandaşa ücretsiz veren satış noktaları için ceza büyük. Bu yerlere, kapalı satış alanının her metrekaresi için 10 lira idari para cezası uygulanacak.

Kabul edilen maddelere göre, çevrenin korunması, çevre kirliliğinin önlenmesi ve plastik malzemelerin kullanımının azaltılması hedefleniyor. Depozito uygulanmasıyla kirliliğin önüne geçilmesi amaçlanıyor.

1 OCAK 2021 tarihinde Türkiye’de depozito uygulanacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çevre kirliliğin önüne geçmek için belirlediği ambalajlarda depozito uygulayacak. 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren zorunlu olacak depozito kapsamındaki ambalajlı ürünlerin satış noktaları, depozito uygulaması toplama sistemine katılım sağlayacak.

Plastik poşetler kaç para olacak?

Kaynakların verimli, tasarruflu ve doğaya saygılı olarak kullanılması amacıyla plastik poşetler satış noktalarında kullanıcıya taban ücret 25 kuruştan az olmamak üzere satılacak. Bu fiyat ve kurallar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından her yıl güncellenecek.

BENZER YAZILAR