KURU MEYVELER GERÇEKTEN FAYDALI MI?

Bu sorunun iki cevabı var: Evet ve hayır!

Kuru meyveler kabızlığa iyi gelir mi? 

Kuru meyveler de tazeleri kadar vitamin ve antioksidan içeriyor. Ancak su oranı azaltıldığı için içerikleri de daha konsantre oluyor. Bu nedenle lif içeriğine sahip olmasına karşın, kramp ve şişkinliğe neden olabiliyorlar. Lif, bağırsaklarını çalıştırır ancak yeterince su içersen. İçmezsen ve çok lif alırsan ne mi olur? Kabız olursun. O nedenle kuru meyve yediğinde su içmeyi unutma.

Hangi kuru meyveler tercih edilmeli? 

Kuru meyveler daha fazla şeker oranına sahip olduğundan, kalori oranları da fazla. Bu yüzden şekerle kaplanmış olanları doğrudan es geç. Bir uyarımız da, mümkün olduğunca doğal kurutulmuş ve koruyucu içermeyen seçenekleri araman yönünde: Koruyucu sülfüt içerenler, bazı kişilerde ishal ve baş ağrısına neden olabiliyor.

Kuru meyveler, tatlı krizlerini önlüyor 

Çantada kolayca taşınabilen kuru meyveler, tatlı krizlerini önlemeye yardımcı olur. Bir porsiyon meyveyi minik bir saklama kabına koyup yanına al. Küçük boyutlu meyveler için (kuru üzüm gibi) doğru porsiyon iki çorba kaşığı, daha büyük olanlar içinse (kayısı gibi) iki-üç adet. Son olarak; yanına bir protein veya yağ kaynağı eklersen (badem veya yoğurt gibi) seni daha uzun süre tok tutar.

Kaynak: WH Amerika Danışma Kurulu’ndan Diyetisyen Keri Glassman
 

BENZER YAZILAR